ΚΟΣΜΟΣ

«Μαζί τα έφαγαν» Πολ Μάναφορτ και Ρικ Γκέιτς

Ο Ρ. Γκέιτς, πρώην συνεργάτης του Π. Μάναφορτ, φτάνει στο δικαστήριο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο μάρτυρας-«κλειδί» στη δίκη οικονομικής απάτης του Πολ Μάναφορτ, του επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ, προχώρησε σε μια αποκαλυπτική κατάθεση ενώπιον του δικαστηρίου τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ομολόγησε πως υπεξαίρεσε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και πως διέπραξε διάφορα εγκλήματα σε συνεργασία με τον Μάναφορτ. Ο Ρικ Γκέιτς, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως το «δεξί χέρι» του Μάναφορτ από τους μάρτυρες της δίκης, παραδέχθηκε στον εισαγγελέα με ψύχραιμο τόνο πως ενεπλάκη σε ένα περίπλοκο σχέδιο απάτης και φοροδιαφυγής μέσω offshore λογαριασμών εκ μέρους του πρώην αφεντικού του.

Ο Γκέιτς, ο οποίος αναμένεται να συνεχίσει την κατάθεσή του μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, έχει αναδειχθεί στον σημαντικότερο μάρτυρα της υπόθεσης από τότε που ομολόγησε την ενοχή του σε δύο κατηγορίες κακουργημάτων και συμφώνησε να συνεργαστεί με τον ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για να συμβάλει στην εξέταση της πιθανής συνεργασίας της καμπάνιας του Τραμπ με τη Ρωσία. Η μαρτυρία του Γκέιτς στο δικαστήριο τον έφερε για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρώην προϊστάμενο και συνεργάτη του, από τότε που σύναψε συμφωνία συνεργασίας με τον Μιούλερ.

Στην κατάθεσή του ο Γκέιτς ανέφερε ότι υπεξαίρεσε αξιοσημείωτο ποσό χρημάτων δίχως να ενημερώσει τον Μάναφορτ και κατέθεσε δεκάδες ψευδείς αναφορές δαπανών. Παραδέχθηκε πως απέκρυψε εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς ξένων τραπεζών εκ μέρους του πρώην αφεντικού του, και παραποίησε έγγραφα. «Δεν αναφέραμε σε κανέναν τα έσοδά μας ή τους λογαριασμούς που διαθέταμε σε ξένες τράπεζες», δήλωσε κοφτά ο Γκέιτς στον εισαγγελέα, προσθέτοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Μάναφορτ γνώριζαν καλά πως διέπρατταν διαδοχικά εγκλήματα.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ