Για πρώτη φορά έγχρωμη δήμαρχος στο Σάρλοτσβιλ

Για πρώτη φορά έγχρωμη δήμαρχος στο Σάρλοτσβιλ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στις 12 Αυγούστου 2017, ένα σύμφυρμα Αμερικανών ακροδεξιών και ρατσιστών είχε οργανώσει διαδήλωση στην πόλη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. Λίγο πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση, ένας εξ αυτών έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε ομάδα που διαδήλωνε εναντίον της παρουσίας τους στην πόλη, σκοτώνοντας την 32χρονη Χέδερ Χάγιερ.

Τι έχει συμβεί στην ήσυχη αυτή πόλη του αμερικανικού Νότου, ένα χρόνο αργότερα; Πρώτον, ο δολοφόνος συνελήφθη και εναντίον του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ανθρωποκτονίας, με το επιβαρυντικό του εγκλήματος μίσους. Δεύτερον, οι ρατσιστές εγκατέλειψαν τα σχέδια για νέα διαδήλωση, φέτος, στη Σάρλοτσβιλ. Και τρίτον, η πόλη εξέλεξε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, δήμαρχο μια μαύρη γυναίκα, την 38χρονη Νικούγια Γουόκερ.

«Ακούμε πολλές εκκλήσεις να επιστρέψει η πόλη στο φυσιολογικό. Ομως το φυσιολογικό για τους μαύρους, τους ισπανόφωνους και τους φτωχούς αυτής της πόλης δεν είναι κάτι στο οποίο θέλουν να επιστρέψουν», είπε η Γουόκερ στην εφημερίδα Guardian. «Πρόσφατα κάποιος μου είπε ότι ο δήμος πρέπει απλά να φροντίζει τις λακκούβες, τα κλαδέματα και τα σκουπίδια. Αν αυτή είναι η μόνη σας ανησυχία… Εγώ και πολλοί άλλοι, μεγαλώνοντας, δεν είχαμε την πολυτέλεια να ανησυχούμε μόνο γι’ αυτό. Τον τελευταίο χρόνο έγινε συνείδηση το γεγονός ότι στην Αμερική δεν έχουμε ξεπεράσει τα φυλετικά θέματα», ανέφερε η Γουόκερ. «Εχουμε προοδευτικούς Δημοκρατικούς που θεωρούν ότι αρκούν οι καλές τους προθέσεις. Ομως, χρειάζονται και πράξεις», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή