Μεγαλώνει η λίστα απλήρωτων επικουρικών γιατρών στο ΕΣΥ

Μεγαλώνει η λίστα απλήρωτων επικουρικών γιατρών στο ΕΣΥ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμη «κρούσμα» επιστροφής αθεώρητων ενταλμάτων πληρωμής επικουρικών γιατρών που έχουν συμπληρώσει τα δύο χρόνια σύμβασης σημειώθηκε χθες στην Αθήνα, με το υπουργείο Υγείας να μην έχει βρει ακόμα λύση στο πρόβλημα.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), χθες ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι αρμόδιος για το γενικό ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» επέστρεψε αθεώρητα χρηματικά εντάλματα πληρωμών του οικονομικού έτους 2018. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε πολλά παρόμοια που έχουν καταγραφεί ανά τη χώρα μετά τη δημοσιοποίηση τον περασμένο Ιούνιο της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο έκρινε μη νόμιμες τις συμβάσεις των επικουρικών (γιατρών και λοιπού προσωπικού) που υπερβαίνουν το 24μηνο. Συγκεκριμένα αναφερόταν στην απόφαση ότι «οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που έχουν συναφθεί μετά την παράταση προηγούμενων όμοιων καθ’ υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου των 24 μηνών είναι αυτοδίκαια άκυρες». Ετσι, εδώ και περίπου πέντε μήνες δεν εγκρίνονται οι αποζημιώσεις των επικουρικών γιατρών στη Χίο και στη Χαλκίδα, ενώ πρόβλημα έχει προκύψει με τους επικουρικούς των νοσοκομείων του Πειραιά, των Ιωαννίνων και του Αγρινίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, θίγει περίπου 650 επικουρικούς γιατρούς. Από αυτούς οι περίπου 450 είχαν διορισθεί πριν από το 2016 και η παραμονή στη θέση τους έχει παραταθεί τρεις φορές με νομοθετικές ρυθμίσεις, με την τελευταία παράταση να λήγει στο τέλος του έτους. Για τους υπόλοιπους περίπου 200 η παράταση της θητείας τους λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2019. Με τη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το υπουργείο Υγείας έσπευσε να καλέσει τις διοικήσεις των νοσοκομείων να συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά τους επικουρικούς γιατρούς, ωστόσο αυτό νομικά δεν μπορεί να ισχύσει, αφού οι διοικητές κινδυνεύουν με ποινικές ευθύνες.

Αναζητείται λύση

Για την εμπλοκή το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευθεί προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς ότι θα βρεθεί λύση, χωρίς ωστόσο να έχει διασαφηνίσει ποια θα είναι αυτή. Σχεδόν δύο μήνες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης, το πρόβλημα συνεχίζεται, δημιουργώντας σοβαρές δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία που σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται στους επικουρικούς. Οπως επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ σε επιστολή που απέστειλε για το θέμα στον υπουργό Υγείας, «στη συνάντηση που είχαμε, μας είχατε διαβεβαιώσει ότι θα βρείτε τρόπο να επιλύσετε το θέμα της πληρωμής των επικουρικών γιατρών… Παρακαλούμε να επιλύσετε άμεσα το θέμα διότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή