Darknet: Στα άδυτα του ψηφιακού (υπo) κόσμου

Darknet: Στα άδυτα του ψηφιακού (υπo) κόσμου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Γερμανία γράφτηκε χθες Τρίτη ο δικαστικός επίλογος σε μια από τις πιο αποτρόπαιες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού που είδαν τα τελευταία χρόνια τα φώτα της δημοσιότητας και η οποία έχει συγκλονίσει τη γερμανική κοινή γνώμη. Η μητέρα του σήμερα 10χρονου παιδιού και ο φίλος της, οι οποίοι όχι μόνον κακοποιούσαν σεξουαλικά επί χρόνια το παιδί, αλλά το εξέδιδαν και μέσω του darknet σε παιδεραστές, καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια κάθειρξη.

Ο ρόλος του «σκοτεινού διαδικτύου» ως αγοράς σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών απασχολεί στην παρούσα φάση μια ακόμη υπόθεση. Στο Λίμπουργκ ξεκινά η δίκη των διαχειριστών του Elysium, της μεγαλύτερης στον κόσμο διαδικτυακής πλατφόρμας παιδεραστών που κατά την εξάρθρωσή της μετρούσε 90.000 ενεργά μέλη.

Διασφαλισμένη ανωνυμία

Το darknet είναι ένα αποκεντρωμένο, ανώνυμο και μη ελέγξιμο κομμάτι του ίντερνετ. Λειτουργεί χωρίς κεντρικές δομές. Μεμονωμένοι υπολογιστές συγκροτούν ένα δίκτυο. Στην πραγματικότητα λοιπόν δεν πρόκειται για ένα, αλλά για περισσότερα σκοτεινά δίκτυα που φυσικά δεν μπορούν να εντοπιστούν μέσω google.

Ενας ακόμη σκόπελος για τις διωκτικές αρχές έγκειται στο ό,τι τα νέα μέλη πρέπει να προσκληθούν ή να γίνουν αποδεκτά από ενεργούς χρήστες. Η πλοήγηση στα δίκτυα αυτά γίνεται μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων -κυρίως του λεγόμενου Tor- που διασφαλίζουν την απόλυτη ανωνυμία των χρηστών, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό τους.

Οπως εξηγεί μιλώντας προς τη DW ο βρετανός συγγραφέας Τζέιμι Μπάρτλετ, ο οποίος έχει ασχοληθεί εντατικά με το darknet:

«Ως επί το πλείστον το darknet χρησιμοποιείται για το εμπόριο ναρκωτικών. Δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες αγοραπωλησίες πραγματοποιούνται έτσι κάθε χρόνο. Οι πληρωμές γίνονται με το ψηφιακό bitcoin. Τα ‘προϊόντα' αποστέλλονται στο σπίτι, όπως συμβαίνει και με την Amazon ή το Ebay. Η μόνη διαφορά είναι ότι όλα γίνονται εδώ υπό το καθεστώς της ανωνυμίας».

Τα σκοτεινά δίκτυα προσφέρουν επίσης κάθε λογής όπλα και οπλικά συστήματα, ακόμη και ιούς για κυβερνοεπιθέσεις και ψηφιακούς πολέμους.

Οι έμπειροι χρήστες μοιράζονται εκεί με νέα μέλη και τις εμπειρίες τους για το πώς μπορεί να διατηρήσει κανείς την ανωνυμία του στο darknet και ποια λάθη πρέπει να αποφεύγουν για να μην υποπέσουν στην αντίληψη των διωκτικών αρχών.

Ασφαλής χώρος για αντικαθεστωτικούς

Μολονότι συνδέεται συνήθως με παράνομες δραστηριότητες, το darknet έχει και μια άκρως θετική πλευρά. Τα δίκτυα αυτά προσφέρουν έναν ασφαλή χώρο και σε όλους εκείνους που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ελεύθερα. Για παράδειγμα σε χώρες όπου δεν προστατεύεται η ελευθερία της έκφρασης.

Οπως σχολιάζει ο γερμανός εισαγγελέας Γκέοργκ Ούνγκεφουκ, εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «το darknet έχει να κάνει και με την ελευθερία αλλά και τη δυνατότητα να αποφεύγει κανείς την ποινική δίωξη σε χώρες όπου η ελευθερία της έκφρασης δεν έχει σημασία».

Σε όλο τον κόσμο αντικαθεστωτικά κινήματα χρησιμοποιούν για την επικοινωνία τους επίσης το κρυπτογραφημένο δίκτυο Tor που διασφαλίζει την ανωνυμία των χρηστών του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή