Αποκατάσταση με έλλειμμα προφύλαξης στις πληγείσες περιοχές

Αποκατάσταση με έλλειμμα προφύλαξης στις πληγείσες περιοχές

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχωρούν οι εργασίες στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, με σοβαρά κενά όμως στην προφύλαξη από την τοξική ρύπανση. Παρότι οι επιστήμονες προειδοποιούν για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής από την καύση αυτοκινήτων, δομικών υλικών, πλαστικών, πολλοί εργάζονται χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην παρουσία κατοίκων, εργαζομένων και εθελοντών στην περιοχή των καμένων, καθώς τοξικές ενώσεις έχουν κατακαθίσει στο έδαφος, όπως διοξίνες, φουράνια και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες. Η επαναιώρηση των ουσιών αυτών, είτε μέσω ανέμων είτε μέσω της διαδικασίας καθαρισμού, δημιουργεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες βρίσκονται και στα καμένα δέντρα που συνεργεία υλοτομούν και τεμαχίζουν», λέει στην «Κ» ο Νίκος Μιχαλόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώνοντας βέβαια πως «για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων καλό είναι να γίνουν μετρήσεις από εξειδικευμένα εργαστήρια». Ο κ. Μιχαλόπουλος τονίζει πως πρέπει να αποφεύγεται η εργασία χωρίς μέτρα προφύλαξης (μάσκα, γάντια, μακρυμάνικα ρούχα κ.λπ.), καθώς και η διαμονή στα καμένα, ακόμα και για τους μόνιμους κατοίκους.

«Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην απομάκρυνση των στοιχείων που περιέχουν αμίαντο. Η απόσυρση του αμιάντου πρέπει να γίνεται μόνον από εξειδικευμένα συνεργεία και να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση η θραύση ή ο θρυμματισμός του, γιατί τότε απελευθερώνονται οι καρκινογόνες ίνες του», υπογραμμίζει.

Αποκατάσταση με έλλειμμα προφύλαξης στις πληγείσες περιοχές-1

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας Βαγγέλη Μπουρνούς, υπάρχουν πολλά σπίτια με αμίαντο (όπως στέγες από ελενίτ) στις περιοχές Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι, αλλά είναι μικρό το ποσοστό αυτών όπου έχουν γίνει ήδη παρεμβάσεις. «Από δω και πέρα θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με τις διαπιστευμένες εταιρείες», σημειώνει. Οπως λέει στην «Κ» ο κ. Μπουρνούς, «ο δήμος έχει ξεκινήσει το γκρέμισμα παράνομων φρακτών που κλείνουν τις παραλίες, καθαρίζει το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, προχωρά η υλοτόμηση των καμένων δέντρων και κλαδιών, ενώ ολοκληρώθηκε η απόσυρση των καμένων αυτοκινήτων. Επίσης, περίπου 500 άτομα σιτίζονται καθημερινά».

Οδηγός

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, δύο εβδομάδες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, εξέδωσε χθες οδηγό για τη διαχείριση των αποβλήτων εκ μέρους των ΟΤΑ στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία από τα αμιαντούχα υλικά. Στον οδηγό προβλέπεται κάθε ξεχωριστή κατηγορία αποβλήτων (οικοδομικά, κλαδέματα, καμένη ξυλεία, δασική και μη, ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές, λαμπτήρες, ογκώδη απόβλητα οικιακού εξοπλισμού) να συλλέγεται χωριστά και να μην αναμειγνύεται. Πολίτες και επαγγελματίες πρέπει να εναποθέτουν τα απόβλητα στον ειδικό εξοπλισμό που θα τοποθετηθεί ή να επικοινωνούν με την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου τους. Οι κατευθύνσεις είναι θετικές, αλλά υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσον μπορεί να υλοποιηθεί, αφενός λόγω της δυσκολίας ενημέρωσης των πολιτών (καθώς η διαλογή πρέπει να γίνει στην πηγή), αφετέρου λόγω των ανεπαρκειών των δήμων όσον αφορά την ανάπτυξη της υποδομής και την ανεύρεση χώρων συγκέντρωσης. Ο Δήμος Ραφήνας έχει εγκαταστήσει κοντέινερ για τη συλλογή κατεστραμμένων ηλεκτρικών συσκευών, αλλά σημειώνεται πως είναι δύσκολη η συνολική υλοποίηση της οδηγίας.

Στο μεταξύ, μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ οι αιτήσεις για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος πυροπλήκτων έφθασαν τις 2.913.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή