Μαρτυρία στην «Κ»: «Δεν ειδοποιήθηκε κανείς, από τύχη ζω»

Μαρτυρία στην «Κ»: «Δεν ειδοποιήθηκε κανείς, από τύχη ζω»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από τύχη ζω. Αλλιώς θα ήμουν και εγώ καμένη», λέει η Πολυξένη Παυλάκη, μόνιμη κάτοικος στον Νέο Βουτζά, καθώς ανακαλεί το δρομολόγιο που ακολούθησε στις 23 Ιουλίου, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Εμαθε για τη φωτιά από ένα φιλικό τηλεφώνημα περίπου 40 λεπτά μετά το ξέσπασμά της στο Νταού Πεντέλης. Εφυγε από τη δουλειά της στην Παλλήνη στις 17.30. Στις 17.50 έφτασε στο σπίτι της για να σώσει γιο, μητέρα και σκύλο. Υπήρχε καπνός, αλλά οι φλόγες δεν την είχαν προλάβει ακόμη. Σε δέκα λεπτά κατευθυνόταν πλέον με ασφάλεια προς την παραλία του Μαραθώνα – δεν κατέβηκε στην παραλία στο Μάτι και γλίτωσε από πιθανό εγκλωβισμό όπως συνέβη με άλλους πυρόπληκτους. Πέρασε από τη β΄ έξοδο του Νέου Βουτζά, εκεί όπου λίγο αργότερα παγιδεύτηκαν σε αυτοκίνητο δύο γείτονές της. «Δεν ειδοποιήθηκε κανείς μας», λέει.

Οι γείτονές της εντοπίστηκαν νεκροί στην οδό Ισμήνης 22, μόλις 550 μέτρα –ούτε ένα λεπτό οδήγησης– μακριά από την έξοδο του Νέου Βουτζά στη λεωφόρο Μαραθώνος. Ακριβώς απέναντι από την οδό Ισμήνης βρίσκεται η οδός Κυανής Ακτής, στο Μάτι Αττικής. Σύμφωνα με τις ηχογραφημένες συνομιλίες από τους ασυρμάτους των αστυνομικών που έχει αποκαλύψει η «Κ», στις 18.18 υπάρχει καταγεγραμμένο το εξής μήνυμα: «Η φωτιά έφτασε στην Κυανή Ακτή, είναι σταθμός (όχημα της Τροχαίας) εκεί να κόψει».

«Πέρασα από τον ίδιο δρόμο που χάθηκαν», λέει στην «Κ» η κ. Παυλάκη, που όταν επέστρεψε στην περιοχή μετά την καταστροφή είδε το καμένο αυτοκίνητο των γειτόνων της. Εκείνη είχε απλά προλάβει. Τονίζει, όπως και άλλοι διασωθέντες, ότι από τη στιγμή που δεν έγινε οργανωμένη εκκένωση η σωτηρία ή ο θάνατος την 23η Ιουλίου ήταν καθαρά θέμα τύχης. «Υπήρχε αυτοδιαχείριση. Ετυχε να μιλήσω με μια φίλη μου, να μάθω για τη φωτιά και να τρέξω στο σπίτι. Επρεπε να είχε ηχήσει κάποια σειρήνα, ένας συναγερμός, να είχε αδειάσει όλη η περιοχή με κάποιο τρόπο», λέει.

Εγκαταστάθηκε το 2001 στον Νέο Βουτζά. Στον ίδιο δρόμο με εκείνη βρίσκονταν τα διαμερίσματα που έμεναν οι δύο θανόντες, ο 70χρονος Βασίλειος Κατσαργύρης και η 73χρονη ενοικιάστριά του Μαρία Παγωμένου. Και οι δύο ήταν εκπαιδευτικοί. Ο Κατσαργύρης υπήρξε μέλος το 2009 της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου της Αλγεβρας για την Α΄ τάξη Γενικού Λυκείου. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θρηνεί ένα ενεργό μέλος της εταιρείας, συγγραφέα σχολικών βιβλίων, με συμμετοχή σε επιτροπές και προγράμματά της.

Συγγενείς των δύο θανόντων υπέβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα μέσω του δικηγόρου Αντώνη Φούσα μηνυτήρια αναφορά κατά του –τέως πλέον– Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκη, της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνος Ηλ. Ψινάκη, καθώς και των υπευθύνων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας στην Ανατ. Αττική και της Πολιτικής Προστασίας στην περιφέρεια και στον Δήμο Μαραθώνος.

Ενα απέραντο νεκροταφείο

Το σπίτι της κ. Παυλάκη δεν υπέστη σημαντικές φθορές. Επιστρέφοντας, όμως, στο ίδιο μέρος μετά την 23η Ιουλίου καλείται να διαχειριστεί μια επώδυνη καθημερινότητα. Μπορεί να χρειάστηκαν περίπου οκτώ ημέρες για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στη γειτονιά της, ή να συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης, αλλά οι εικόνες της καταστροφής δύσκολα θα σβήσουν. «Εθελοντές ψυχολόγοι προσφέρουν βοήθεια στον κόσμο, καθημερινά. Αλλά δεν φεύγει από τη σκέψη ότι η περιοχή έχει γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο», λέει. «Βλέπουμε ένα δέντρο πια και φοβόμαστε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή