Ανάγκη ειδικών για ψυχική στήριξη των πυροπλήκτων

Ανάγκη ειδικών για ψυχική στήριξη των πυροπλήκτων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους Δήμους Ραφήνας και Μαραθώνα μπορούν να απευθύνονται όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν εθελοντική εργασία για την υποστήριξη των πυροπλήκτων. Και στους δύο δήμους υπάρχουν σημεία προσέλευσης των εθελοντών (στη Ραφήνα στο δημαρχείο και στον Μαραθώνα στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο στην πρώην αμερικανική βάση), ενώ τηλέφωνα επικοινωνίας υπάρχουν στις ιστοσελίδες των δήμων.

Στο δημαρχείο Ραφήνας ο εθελοντής πολίτης μπορεί να δηλώνει τη διαθεσιμότητα και την πιθανή ειδικότητά του, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί συγκεκριμένα. Ο εθελοντής μπορεί να συνεισφέρει στη διανομή τροφίμων, να βοηθήσει στον καθαρισμό κατοικιών ή να στηρίξει τις δομές του δήμου και τη μηχανοργάνωση. Εάν είναι γιατρός μπορεί να βοηθήσει στο κέντρο υγείας, το οποίο έχει 24ωρη λειτουργία ή στη διανομή φαρμάκων. Σύμφωνα με τον δήμο, η κινητοποίηση εθελοντών παραμένει μεγάλη.

Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (τηλεφωνικό κέντρο 210-68.22.445) μπορούν να απευθυνθούν όσοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας ενδιαφέρονται σε εθελοντική βάση να υποστηρίξουν τους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Το ΕΚΕΠΥ συντονίζει δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης στους πληγέντες, με κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ που προσφέρει υπηρεσίες από το κέντρο υγείας Ραφήνας, αλλά και με το πρόγραμμα «Πόρτα-Πόρτα» που κλιμάκιο των Γιατρών χωρίς Σύνορα και των Γιατρών του Κόσμου επισκέπτονται τους πυρόπληκτους στα σπίτια τους. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο συντονιστής των δράσεων, υποδιοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Ηλίας Πετρόπουλος, αυτή τη στιγμή υπάρχει υπερπληθώρα προσφορά ιατρικών υπηρεσιών στις πληγείσες περιοχές. Αντίθετα, η ανάγκη παραμένει για ψυχολογική υποστήριξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από 1η Σεπτεμβρίου, το ΕΚΕΠΥ σε συνεργασία με την Ενωση Ψυχολόγων Ελλάδος θα λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή στην οποία θα μπορούν χωρίς χρέωση να επικοινωνούν με ειδικούς ψυχικής υγείας οι πληγέντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι κλιμάκιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» του ΕΚΠΑ υποστηρίζει τις τελευταίες δύο εβδομάδες την Ε΄ κατασκήνωση Παιδιών Νέας Μάκρης, όπου φιλοξενούνται πληγέντες, ενώ μεταξύ άλλων και κλιμάκιο ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται κοντά στους πληγέντες.

Τα μέλη της πρωτοβουλίας επαγγελματιών ψυχικής υγείας, PSY for ATTIKI δηλώνουν μέσω ενός διαδραστικού χάρτη την παρουσία τους και τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν αφιλοκερδώς.

Σύμφωνα με όσους είναι στην περιοχή, οι υλικές ανάγκες των πυρόπληκτων δεν περιορίζονται σε ένα πακέτο μακαρόνια ή ρύζι, είδη στα οποία υπάρχει υπερπροσφορά. Οι πληγέντες χρειάζονται φακούς, μπαταρίες, μάσκες άνθρακα, πολυβιταμίνες, αντικουνουπικά, ράντζα, είδη καθαρισμού (χλωρίνη και γάντια), σκόνη για πλύσιμο ρούχων στο χέρι κ.ά., δεδομένου ότι η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη με βαρέα μέταλλα και πολλά νοικοκυριά δεν έχουν ακόμα ρεύμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή