ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Βρετανία βάζει τον Τραμπ στην εξίσωση για το Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θέλει η συμφωνία να μην έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να αλλάζει στρατηγική σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., ενώ έχουν απομείνει μόλις τρεις μήνες για να επιτευχθεί η συμφωνία και εν συνεχεία να επικυρωθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη. Η αλλαγή στρατηγικής παρουσιάζεται παρακινδυνευμένη, δεδομένου πως το Λονδίνο φαίνεται να ποντάρει στον... Τραμπ για να πιέσει τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουν παρουσιάσει οι Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να ολοκληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να υπάρχει ο χρόνος για επικύρωση της συμφωνίας από τη Βρετανία και από τους «27» έως τον Μάρτιο του 2019, οπότε και η Βρετανία αναμένεται να πάψει επισήμως να είναι μέλος της Ενωσης. Ενώ, λοιπόν, οι Βρυξέλλες θεωρούν πως η συμφωνία για την επόμενη μέρα μετά το Brexit θα πρέπει να επιτευχθεί τον Σεπτέμβριο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θέλει η συμφωνία να μην έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι σύμβουλοι της Μέι θεωρούν ότι έως τα τέλη Νοεμβρίου η Ε.Ε. θα είναι τόσο ανήσυχη ότι ο Τραμπ θα τινάξει στον αέρα τη σύνοδο κορυφής του G20, ώστε θα επιζητεί απελπισμένα την υποστήριξη της Βρετανίας, οπότε και θα αποδεχτεί πιο εύκολα τις προτάσεις του Λονδίνου για το Brexit. Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα θελήσουν η Ενωση να παρουσιαστεί ενωμένη, έχοντας στο πλευρό τους και την Τερέζα Μέι, έναντι του οικονομικού προστατευτισμού των ΗΠΑ στη σύνοδο του G20 στις 30 Νοεμβρίου. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν την επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις διαπραγματεύσεις ακόμη νωρίτερα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, ώστε να μη γίνει η άτυπη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στις 20 Σεπτεμβρίου πεδίο ανοικτής αντιπαράθεσης για το Brexit. Οι Βρυξέλλες επιθυμούν η τακτική σύνοδος κορυφής της 18ης-19ης Οκτωβρίου να χρησιμοποιηθεί ώστε η Ενωση να παρουσιάσει μια πειστική απάντηση στην πολιτική των εμπορικών δασμών του Τραμπ. Σύμφωνα με δεύτερη πηγή του Bloomberg, το Βερολίνο επιθυμεί να έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Βρετανίας μέχρι τη σύνοδο του G20, ώστε να παρουσιαστούν οι «28» ενωμένοι απέναντι στον Τραμπ. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ουδόλως ότι το Βερολίνο έχει αλλάξει θέση απέναντι στο Brexit, προσέθεσε η πηγή. Η Μέρκελ είναι πρόθυμη να περιμένει ώστε να πετύχει συμφωνία με τη Μέι, συνεχίζει η πηγή, ωστόσο δεν πρόκειται να συμβιβαστεί όσον αφορά την προστασία της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική Εθνική Ενωση Αγροτών προειδοποίησε χθες πως η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειψη τροφίμων τον Αύγουστο του 2019, στην περίπτωση που αναγκαστεί να βασιστεί μόνο στην εγχώρια παραγωγή από τον Ιανουάριο του 2019 και μετά. Οι αγρότες κάλεσαν τη Μέι να δώσει προτεραιότητα στο ζήτημα της επάρκειας τροφίμων στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. H Βρετανία παράγει μόνο τα δύο τρίτα από τα τρόφιμα που καταναλώνει ετησίως – τo υπόλοιπο ένα τρίτο προέρχεται από εισαγωγές από την Ε.Ε. και από άλλες χώρες.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ