Στο στόχαστρο του Βερολίνου η «επέλαση» των Κινέζων

Στο στόχαστρο του Βερολίνου η «επέλαση» των Κινέζων

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατμόσφαιρα γενικής επιστράτευσης κατά της κινεζικής επέλασης φαίνεται να επικρατεί στη Γερμανία, που δείχνει αποφασισμένη να προστατεύσει τις γερμανικές βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας και τη γερμανική τεχνογνωσία. Το Βερολίνο ετοιμάζεται να θέσει ολοένα και περισσότερες ξένες επενδύσεις στο στόχαστρό του, με απώτερο στόχο να εμποδίσει την εξαγορά γερμανικών εταιρειών από κινεζικές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, το Βερολίνο σκοπεύει να μειώσει στο 15% το ποσοστό μιας γερμανικής επιχείρησης που μπορεί να εξαγοράσει εταιρεία χώρας εκτός Ε.Ε., χωρίς να ελεγχθεί και να πάρει το πράσινο φως της κυβέρνησης. Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να προβάλει βέτο σε μια εξαγορά από ξένη εταιρεία όταν αφορά μερίδιο τουλάχιστον 25% και κριθεί ότι εγκυμονεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάγερ τόνισε ότι στόχος είναι «να μπορούμε να ελέγξουμε περισσότερες εξαγορές σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας». Διευκρίνισε, μάλιστα, πως το ενδιαφέρον του Βερολίνου αφορά κυρίως τον τομέα της άμυνας αλλά και τις στρατηγικής φύσεως υποδομές της χώρας, καθώς και ορισμένους κρίσιμους τομείς της τεχνολογίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Είναι προφανές ότι στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών βρίσκονται, κατά κύριο λόγο, οι κινεζικές επιχειρήσεις που κατορθώνουν να υποκλέπτουν τεχνογνωσία εξαγοράζοντας εταιρείες δυτικών χωρών.

Η κινητοποίηση των γερμανικών αρχών άρχισε τον περασμένο μήνα, έπειτα από δυόμισι περίπου χρόνια προβληματισμού που ακολούθησαν την εξαγορά της γερμανικής εταιρείας ρομποτικής Kuka από την κινεζική Midea. Ετσι, τον Ιούλιο η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην κρατική επενδυτική τράπεζα KfW να εξαγοράσει το 20% της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 50Hertz, προκειμένου να μην πέσει σε κινεζικά χέρια. Υπήρχε η πληροφορία ότι κινεζική εταιρεία διαπραγματευόταν την αγορά αυτού του ποσοστού.

Λίγες ημέρες αργότερα, την περασμένη εβδομάδα, το Βερολίνο προέβαλε για πρώτη φορά ανοικτά βέτο σε εξαγορά γερμανικής εταιρείας από κινεζική. Επρόκειτο για τη Leifeld Metal Spinning, μικρή βιομηχανία κατασκευής εργαλείων, με ειδίκευση στα υλικά για την αεροδιαστημική και τα πυρηνικά προγράμματα. Ενδιαφερόταν να την εξαγοράσει η κινεζική Yantai Taihai, που διέβλεψε το αρνητικό κλίμα και την τελευταία στιγμή ανακάλεσε την πρότασή της. Το Βερολίνο, πάντως, προέβαλε και πάλι ανοικτά τις αντιρρήσεις του, καθιστώντας σαφές ότι αποφάσισε να εμποδίσει τη συγκεκριμένη εξαγορά επικαλούμενο λόγους εθνικής ασφάλειας.

Εξάλλου επιτάχυνση εκτιμάται πως σημείωσε το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας. Σχετική δημοσκόπηση του Reuters φέρει την πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών να προεξοφλεί ότι η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4%, σημειώνοντας επιτάχυνση από το 0,3% του πρώτου τριμήνου. Κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης αυτής είναι, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές του Reuters, η ιδιωτική κατανάλωση και ο κατασκευαστικός κλάδος.

Γερμανική τεχνογνωσία

Η απόφαση του Βερολίνου να διερευνά εφεξής περισσότερες εξαγορές γερμανικών εταιρειών από ξένες εταιρείες προδίδει την ανησυχία του πολιτικού κόσμου της Γερμανίας ότι η γερμανική τεχνογνωσία μπορεί να καταλήξει σε κινεζικά χέρια. Παράλληλα, όμως, καταδεικνύει πως σχηματίζεται ενιαίο μέτωπο από δυτικές χώρες κατά της κινεζικής επέλασης. Παρόμοια κίνηση με αυτήν του Βερολίνου αναμένεται να κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος. Εχει αποφασίσει να διευρύνει τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων, προκειμένου να εξετάζει διεξοδικά κάθε πρόταση εξαγοράς, με κριτήριο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Εκτός από το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα από τις διμερείς συναλλαγές της με την Κίνα, η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, επειδή υποχρεώνει όσες ξένες εταιρείες θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην κινεζική αγορά να σχηματίζουν κοινοπραξίες με κινεζικές. Προ ημερών, άλλωστε, η Βρετανία παρουσίασε έγγραφο εργασίας 120 σελίδων, που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών της κυβέρνησης, ώστε να μπορεί να εμποδίζει την εξαγορά ευαίσθητων βιομηχανιών από ξένες εταιρείες. Η Κίνα δεν άργησε, πάντως, να απαντήσει, καθώς εμπόδισε πρόταση εξαγοράς ολλανδικής εταιρείας από τη βιομηχανία μικροεπεξεργαστών Qualcomm.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή