Νυχτερινά ραντεβού με αρχαίες ιστορίες και μύθους

Νυχτερινά ραντεβού με αρχαίες ιστορίες και μύθους

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σημερινό ραντεβού για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση «Ποίηση στο σεληνόφως», μια περιήγηση στις υπαίθριες εκθέσεις «Αγρός – Οικία – Κήπος – Τόπος» και «Μνήμη – Λίθοι» που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, είναι στις 10 το βράδυ στην είσοδο. Οσοι ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν –και είναι πολλοί όπως φαίνεται από τις δηλώσεις συμμετοχής– θα ακολουθήσουν τη διευθύντρια του μουσείου Ευαγγελία Στεφανή σε έναν δίωρο περίπατο ανάμεσα στα εκθέματα και θα την ακούσουν να μιλάει για την ιστορία της Θεσσαλονίκης όπως μόνον οι αρχαιολόγοι ξέρουν να το κάνουν. Καθώς η νύχτα θα προχωρεί, η εικόνα της αρχαίας πόλης θα ζωντανεύει μέσα από τις περιγραφές της καθημερινότητας και των εθίμων των κατοίκων της. Η βόλτα θα έχει τις μικρές της στάσεις σε επιλεγμένα σημεία, διακοπές που κρατούν τόσο όσο χρειάζεται για να ακουστούν στίχοι αρχαίας αλλά και νέας ελληνικής ποίησης. Από τη Σαπφώ μέχρι τον Σεφέρη, το θέμα είναι η νύχτα, οι επιταγές και οι επιθυμίες της.

Σπάνιες είναι οι φορές που καταφέρνουμε να περάσουμε τις πόρτες των ελληνικών μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων αφού πέσει το βράδυ. Γι’ αυτό τον λόγο η δράση «Εν νυκτί» που φέτος διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και στην οποία συμμετέχουν 17 Εφορείες Αρχαιοτήτων και τέσσερα δημόσια μουσεία, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να βρεθούμε εκεί. Και μάλιστα διαθέτοντας έμπειρους ξεναγούς ή συνοδούς, που θα ζωντανέψουν την περιήγηση. Αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση των χώρων πολιτισμού κάτω από το φως του φεγγαριού –οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την πανσέληνο της 28ης Ιουλίου και διαρκούν έως τις 11 Αυγούστου με τη Νέα Σελήνη– έχει στο πρόγραμμά της θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, βιωματικά εργαστήρια, ομιλίες, προβολές και αστροπαρατηρήσεις. Ολες οι δράσεις εμπνέονται από τη νύχτα –από αρχαίους μύθους, λαϊκές δοξασίες, ήθη και έθιμα– και συνδέονται μαζί της μέσω λατρευτικών και θεραπευτικών πρακτικών του παρελθόντος.

Στο πλαίσιο του «Εν νυκτί» θα γίνει επίσης, στις 10 και 11/8, παρουσίαση με θέμα τον αστρονομικό χαρακτήρα του Ωρολόγιου του Ανδρονίκου Κυρρήστου στη Ρωμαϊκή Αγορά, 8.30 – 9.30 μ.μ. Ανάλογες εκδηλώσεις διοργανώνονται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, Λασιθίου, Λέσβου, Χαλκιδικής κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή