Ο Ενιο Μορικόνε σε… πολυκατοικία της Λάρισας

Ο Ενιο Μορικόνε σε… πολυκατοικία της Λάρισας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τον εμπνευστή και πρόεδρό του, Κωνσταντίνο Παπακώστα, πρόκειται για τον μοναδικό παγκοσμίως (!) –και σίγουρα τον μόνο στην Ελλάδα– σύλλογο φίλων του σπουδαίου συνθέτη Ενιο Μορικόνε. Και έχει την έδρα του στη Λάρισα, αριθμώντας συνολικά 520 μέλη έως σήμερα. Εκτός από αυτά, πλέον διαθέτει και ανεξίτηλη εικαστική υπογραφή στη θεσσαλική πρωτεύουσα, χάρη στη γιγάντια προσωπογραφία του Ιταλού μουσικού, που εδώ και λίγο καιρό κοσμεί την πλάγια όψη μιας, κατά τα άλλα, αδιάφορης πολυκατοικίας της πόλης.

Ο ενθουσιασμός του κ. Παπακώστα στο τηλέφωνο ήταν έκδηλος για τη συγκεκριμένη δράση όπως και για τις υπόλοιπες του συλλόγου, ο οποίος έχει ως σκοπό την προώθηση του μουσικού έργου του Μορικόνε με κάθε διαθέσιμο μέσο. Και τι καλύτερο από την ίδια τη ματιά του καλλιτέχνη να επιβλέπει την κίνηση του δρόμου και να προσκαλεί τους διαβάτες να αναζητήσουν τις –ούτως ή άλλως πολύ αγαπητές– μουσικές του. Οι τρεις ζωγράφοι (Αστέριος Λάσκαρης, Χρήστος Λάσκαρης, Δήμητρα Καλογήρου) που φιλοτέχνησαν την τοιχογραφία, δεν είχαν και τόσο εύκολο έργο, ωστόσο το λιτό και παράλληλα εντυπωσιακό, λόγω μεγέθους, αποτέλεσμα τους δικαιώνει.

«Για την απεικόνιση προσπάθησα να βρω κάτι που θα ήταν κατά το δυνατόν σπάνιο και όντως τελικά επιλέξαμε το σχέδιο του εξωφύλλου από μια συλλογή του συνθέτη, η οποία είναι πια εξαντλημένη. Μας πήρε περίπου τέσσερις ημέρες να το ολοκληρώσουμε, χρησιμοποιώντας λαδομπογιές νερού και πινέλα», λέει ο Αστέριος Λάσκαρης σχετικά με το εικαστικό έργο, το οποίο υιοθετεί έντονα την αισθητική της ζωγραφικής δρόμου. Για τον ακριβή σχεδιασμό του, οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν προτζέκτορα, τοποθετημένο σε απέναντι κτίριο, δουλεύοντας νύχτα πάνω στις σκαλωσιές προκειμένου να πετύχουν τη σωστή αποτύπωση.

Φυσικά, για να υλοποιηθεί το πρότζεκτ, οι καλλιτέχνες συνεργάστηκαν στενά με την αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, η οποία βοήθησε σημαντικά. Επίσης, ο σύλλογος διατηρεί τακτική επαφή με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, η οποία προγραμματίζεται, στο άμεσο μέλλον, να φιλοξενήσει συνάντηση των μελών του με τον Ιταλό συνθέτη. Εκείνος έχει ήδη λάβει επιστολές από τον σύλλογο και όπως μας είπε ο κ. Παπακώστας έχει εκφράσει την ευγνωμοσύνη του αλλά και την επιθυμία να γνωριστεί με αυτούς τους πιστούς εν Ελλάδι θαυμαστές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή