Το νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας

Το νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται να εκδηλωθεί το επόμενο βήμα της κυβέρνησης στην αλυσίδα της κινητικότητας που αναπτύσσεται για τη φυγή προς τα εμπρός από την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία που διαμόρφωσε η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να παρουσιάσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αναμόρφωση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, το σχέδιο που έχει προκύψει έπειτα από την επεξεργασία στοιχείων που συγκεντρώθηκαν για τη μέχρι τώρα δομή και λειτουργία της υπηρεσίας, για τη σχέση της με άλλους εμπλεκόμενους φορείς σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και ανάγκης διαχείρισης κρίσεων, εμπεριέχει αλλαγές στη δομή και στελέχωση της υπηρεσίας, αλλά και συνολικά στον τρόπο ενεργοποίησης υπηρεσιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ουσιαστικά, με το νέο μοντέλο θα επιχειρηθεί να ενοποιηθεί η ροή στοιχείων και δεδομένων από όλες τις επιμέρους υπηρεσίες, προκειμένου να υπάρχει ανά πάσα στιγμή η καλύτερη δυνατή εικόνα, που θα παρέχει κατ’ επέκταση και μεγαλύτερη ευχέρεια αξιολόγησης των δεδομένων κεντρικά και καλύτερης επιχειρησιακής κινητοποίησης στο πεδίο.

Επειτα από όσα συνέβησαν στο Μάτι, αλλαγές πρόκειται να εισαχθούν και αναφορικά με τη διαδικασία ενεργοποίησης συναγερμού, έκδοσης εντολών για προληπτικές εκκενώσεις περιοχών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της αναμορφωμένης Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα έχει ευρύτερες αρμοδιότητες σε σχέση με σήμερα. Βεβαίως, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, προκειμένου να καταστούν υλοποιήσιμες οι αλλαγές που η κυβέρνηση προωθεί για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, θα απαιτηθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα αναληφθεί το συντομότερο.

Σταδιακά, πάντως, καθίσταται σαφές από σχετικές αναφορές στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκεται η επιστροφή στην κανονικότητα, με την κυβερνητική ηγεσία να προσανατολίζεται στην αλλαγή της ατζέντας. Προς τούτο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει εκτονωτικά και η επόμενη εβδομάδα, του Δεκαπενταύγουστου, οπότε και αναμένεται ότι θα χαμηλώσουν οι τόνοι στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς οι περισσότεροι επιλέγουν αυτές τις ημέρες για να απουσιάσουν σε διακοπές.

«Ενα τεράστιο γεγονός»

Ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων ως προς το πού θα επιδιωχθεί να στραφεί η συζήτηση είναι η χθεσινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Φώτη Κουβέλη, ο οποίος αφού δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται ότι έχει μαυρίσει η ψυχή των ανθρώπων με αυτό που συνέβη στο Μάτι, πρόσθεσε ότι στις 21 Αυγούστου «έχουμε ένα τεράστιο γεγονός» και αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του μνημονίου για να προσθέσει ότι «όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να τα αποσιωπά κανείς ή να τα βάζει στο περιθώριο».

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έσπευσε από την πλευρά του να αποσυνδέσει την τραγωδία στο Μάτι από τις πολιτικές εξελίξεις. Οπως δήλωσε (Ρ/Σ Στο Κόκκινο), «ο οδικός χάρτης των εξελίξεων θα είναι ακριβώς έτσι όπως είχε προδιαγραφεί και πριν από το τραγικό συμβάν με την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική». Ανέφερε, μάλιστα, ότι «είμαστε υποχρεωμένοι πλέον, ακόμα και επειδή έγινε αυτή η τραγωδία, να είμαστε πολύ συνεπείς, χωρίς αιφνιδιασμούς, τακτικισμούς σε ό,τι αφορά συνολικά τον οδικό χάρτη των πολιτικών εξελίξεων για τους επόμενους μήνες στη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή