Γάζα: Νεκρή 23χρονη έγκυος και η 18 μηνών κόρη της από αεροπορική επιδρομή

Γάζα: Νεκρή 23χρονη έγκυος και η 18 μηνών κόρη της από αεροπορική επιδρομή

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία 23χρονη, εννιά μηνών έγκυος και η μικρή της κόρη, 18 μηνών, σκοτώθηκαν όταν έπληξε το σπίτι τους ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στην κοινότητα Ντάιρ αλ Μπάλα. Ο πατέρας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, ο Ασραφ αλ Κούντρα, τραυματίστηκε.

Νωρίτερα ένα μέλος του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, 30 ετών, σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε στοχοθετήθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε τον θάνατο του μαχητή. Πρόσθεσε πως άλλοι οκτώ άμαχοι τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστινιακές ρουκέτες, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ένας Παλαιστίνιος νεκρός, πολλοί τραυματίες

Μέλη της Χαμάς εκτόξευσαν δεκάδες ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανταπέδωσαν εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές στις οποίες σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος, ανέφεραν ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.

«Περίπου 70 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς την ισραηλινή επικράτεια έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Οι περισσότερες από αυτές τις ρουκέτες έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές, ενώ 11 αναχαιτίστηκαν από συστοιχίες της ισραηλινής αντιπυραυλικής άμυνας, διευκρίνισε ο στρατός.

Ομως δύο από τις ρουκέτες αυτές έπεσαν στην ισραηλινή πόλη Σντερότ, διευκρίνισαν η ισραηλινή αστυνομία και ο στρατός.

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε πολλές ισραηλινές κοινότητες και πόλεις κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου οι κάτοικοι να σπεύσουν στα καταφύγια, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σε προηγούμενο ανακοινωθέν του, ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι η αεροπορία ανταπέδωσε στις εκτοξεύσεις ρουκετών στοχοθετώντας «τρομοκρατικές εγκαταστάσεις» του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές εναντίον του Ισραήλ, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως η παλαιστινιακή «αντίσταση» εκτόξευσε μεγάλο αριθμό ρουκετών εναντίον «θέσεων του εχθρού γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας».

Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και άλλοι έξι τραυματίστηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες Υγείας της Γάζας.

Η Χαμάς ανέφερε πως ο Παλαιστίνιος ονομαζόταν Αλί Γαντούρ και ανήκε στον ένοπλο βραχίονα του κινήματος.

Στη Σντερότ ένας άνθρωπος τραυματίστηκε ελαφρά από τα θραύσματα μιας ρουκέτας, ενώ πολλοί άλλοι εισήχθησαν σε νοσοκομεία με νευρικό κλονισμό, ανέφεραν οι ισραηλινές υπηρεσίες υγείας.

Ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα που εικόνιζαν ένα σπίτι και αυτοκίνητα που υπέστησαν ζημιές από τις ρουκέτες που έπεσαν στη Σντερότ.

«Κλιμάκωση της βίας»

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να αποκατασταθεί η ηρεμία και κατήγγειλε ειδικά τις εκτοξεύσεις των ρουκετών από τη Χαμάς.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για την κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στη Γάζα και στο Ισραήλ και ειδικά για τις πολυάριθμες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες Τετάρτη) εναντίον κοινοτήτων στο νότιο Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού για το Μεσανατολικό, ο Νικολάι Μλαντένοφ, καλώντας όλα τα μέρη να αποφύγουν κάθε περαιτέρω κλιμάκωση.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώθηκαν την επομένη του θανάτου δύο μελών των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η Χαμάς διεμήνυσε την ημέρα εκείνη πως το Ισραήλ «θα πλήρωνε το τίμημα».

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, η ηγεσία του ισραηλινού στρατού παραδέχθηκε ότι το συγκεκριμένο πλήγμα του στρατού εναντίον των μελών της Χαμάς αποφασίστηκε «κατά λάθος» διότι είχε εκτιμηθεί πως από τη θέση όπου βρίσκονταν είχαν προέλθει πυρά εναντίον ισραηλινών στρατιωτών.

Η Χαμάς ανέφερε ότι οι μαχητές της που σκοτώθηκαν συμμετείχαν σε μια άσκηση και ότι το πλήγμα έγινε ενώ τον συγκεκριμένο τομέα επισκέπτονταν ανώτερα στελέχη της.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης σημειώθηκε την ώρα που το Ισραήλ και η Χαμάς διαπραγματεύονται έμμεσα το ενδεχόμενο να συνάψουν εκεχειρία, με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης της Αιγύπτου και του ΟΗΕ.

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς πήραν μέρος τις τελευταίες ημέρες σε συναντήσεις στη Γάζα, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Κατά ισραηλινά ΜΜΕ, τα στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης που είναι συναρμόδια για θέματα ασφαλείας πρόκειται να συνεδριάσουν σήμερα το πρωί για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους όσον αφορά τους όρους για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.

Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο από το 2008 και η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει ανέβει ξανά εδώ και μήνες.

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν σχεδόν κάθε Παρασκευή από την 30ή Μαρτίου εναντίον του ισραηλινού αποκλεισμού που διαρκεί πάνω από δέκα χρόνια και υπέρ του δικαιώματος της επιστροφής των Παλαιστίνιων στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν κατά την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ και τον πρώτο ισραηλινοαραβικό πόλεμο, το 1948.

Τουλάχιστον 163 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας από την 30ή Μαρτίου. Ενας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε την 20ή Ιουλίου από πυρά ενός Παλαιστίνιου κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης κοντά στο Τείχος.

Επρόκειτο για τον πρώτο ισραηλινό στρατιώτη που έχασε τη ζωή του σε αυτόν τον τομέα από τον πόλεμο ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ το 2014.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή