Εσωκομματικές τριβές στους Εργατικούς

Εσωκομματικές τριβές στους Εργατικούς

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η διαμάχη γύρω από τη στάση του βρετανικού Εργατικού Κόμματος απέναντι στους Εβραίους και το Ισραήλ εξακολουθεί να μαίνεται, με τα κεντρώα στελέχη του κόμματος να κατηγορούν τον επικεφαλής Τζέρεμι Κόρμπιν ότι δεν έχει εκδιώξει από το κόμμα στελέχη που εκφράζουν αντισημιτικές θέσεις.

Με άρθρο στην εφημερίδα Guardian την Παρασκευή, ο Κόρμπιν αναγνώρισε ότι υπάρχει «πραγματικό πρόβλημα αντισημιτισμού» στο κόμμα. «Ο οριστικός αποκλεισμός του αντισημιτισμού από το κόμμα και η συνεργασία με την εβραϊκή κοινότητα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι προτεραιότητες ζωτικής σημασίας», ανέφερε. Ο Κόρμπιν έχει επί δεκαετίες εκφράσει την αντίθεσή του με την πολιτική που ασκεί το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Η μετάβασή του από το αριστερό περιθώριο στην ηγεσία του κόμματος έχει προξενήσει ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο αναπροσανατολισμού της βρετανικής πολιτικής, σε περίπτωση που βρεθεί στην κυβέρνηση.

Οι ανησυχίες που εξέφρασαν τον Ιούλιο οι τρεις βασικές εβραϊκές εφημερίδες της Βρετανίας αφορούσαν και τους Εβραίους στο εσωτερικό της χώρας. Κυκλοφόρησαν και οι τρεις με κοινό κύριο άρθρο, στο οποίο εξέφραζαν ανησυχίες για «υπαρξιακή απειλή σε βάρος της εβραϊκής ζωής στη χώρα, σε περίπτωση διακυβέρνησης από τον Τζέρεμι Κόρμπιν». «Με βάση τους υφιστάμενους κανόνες, τα μέλη των Εργατικών είναι ελεύθερα να παρουσιάζουν την ύπαρξη του Ισραήλ ως ρατσιστική και να συγκρίνουν την πολιτική του Ισραήλ με αυτή της ναζιστικής Γερμανίας, εκτός αν αποδειχθεί δόλος – ό,τι κι αν σημαίνει αυτό», ανέφερε το άρθρο. «Ας συμφωνήσουμε ότι υπάρχει αριστερός αντισημιτισμός», έγραψε χθες η εφημερίδα Independent, «αλλά και ότι οι αντίπαλοι του Κόρμπιν έχουν υπερβάλει με κυνικό τρόπο στο θέμα αυτό για τους δικούς τους σκοπούς».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή