Το Ριάντ ξεπουλάει καναδικά περιουσιακά στοιχεία του

Το Ριάντ ξεπουλάει καναδικά περιουσιακά στοιχεία του

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει δώσει εντολή στην κεντρική της τράπεζα και στο κρατικό επενδυτικό της ταμείο να ρευστοποιήσουν όλα τα καναδικά περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει, «ασχέτως του κόστους», σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Financial Times. Το ξεπούλημα καναδικών κρατικών ομολόγων, μετοχών και καναδικών δολαρίων άρχισε την Τρίτη, σύμφωνα με τους FT, καθώς το Ριάντ κλιμακώνει την αντιπαράθεσή του με την Οττάβα, μετά την έκκληση της Καναδής υπουργού Εξωτερικών να απελευθερωθεί η Σαμάρ Μπαντάουι, επιφανής ακτιβίστρια στη Σαουδική Αραβία για τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στις διεθνείς αγορές υπολογίζονται σε περίπου 100 δισ. δολάρια. Μικρό ποσοστό αυτού του ποσού έχει επενδυθεί σε καναδικά περιουσιακά στοιχεία, ωστόσο η εντολή ξεπουλήματος στέλνει ισχυρό μήνυμα, δήλωσε ένας χρηματιστής στους FT. Πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη, σχολίασε ένας τραπεζίτης, καθώς η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να κάνει επίδειξη οικονομικής και πολιτικής ισχύος.

Ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ανέλαβε πέρυσι ατύπως τα ηνία της χώρας, υποσχόμενος να εκσυγχρονίσει το συντηρητικό βασίλειο, όμως έχει επιδείξει ελάχιστη ανοχή απέναντι στην κριτική. Το ξεπούλημα των καναδικών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να πλήξει προσωρινά τον Καναδά, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να πλήξει, και μάλιστα μακροπρόθεσμα, την αξιοπιστία της Σαουδικής Αραβίας ως επενδυτικού προορισμού και οικονομικού εταίρου. Πέρυσι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είχε συλλάβει περισσότερους από 300 επιχειρηματίες και μέλη της βασιλικής οικογένειας κατηγορώντας τους για διαφθορά. Τους περισσότερους από αυτούς τους απελευθέρωσε λίγους μήνες αργότερα, αφού τους υποχρέωσε να καταβάλουν λύτρα. Επίσης, πέρυσι η Σαουδική Αραβία κήρυξε οικονομικό εμπάργκο στο Κατάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή