Ο Τραμπ είναι έτοιμος να επιβάλει δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές 16 δισ. δολ.

Ο Τραμπ είναι έτοιμος να επιβάλει δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές 16 δισ. δολ.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες ότι θα υλοποιήσει την απειλή του και θα προχωρήσει σε νέο κύμα δασμών σε κινεζικά προϊόντα. Για ακόμη μία φορά προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πεκίνου, που απείλησε με αντίποινα. Μέχρι στιγμής, οι κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουν πλήξει τις εξαγωγές της Κίνας, αν και μειώθηκε κάπως το εμπορικό πλεόνασμά της από το εμπόριο με τις ΗΠΑ.

Στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών έδωσαν χθες στη δημοσιότητα κατάλογο με 279 κατηγορίες κινεζικών προϊόντων, αξίας 16 δισ. δολαρίων, στα οποία θα επιβληθούν δασμοί 25% στις 23 Αυγούστου. Λίγο αργότερα, το Πεκίνο ανακοίνωσε δασμούς επίσης 25% σε ίσης αξίας αμερικανικά προϊόντα. Εως τώρα οι δασμοί αφορούν κυρίως βιομηχανικά προϊόντα της Κίνας, με τον κατάλογο που δημοσιοποιήθηκε χθες να περιλαμβάνει μοτοποδήλατα, ηλεκτρικούς κινητήρες, χημικά και υλικά για σιδηρογραμμές. Το Πεκίνο σκοπεύει να επιβάλει δασμούς στο πετρέλαιο και στα αυτοκίνητα από τις ΗΠΑ.

Εχει προηγηθεί το πρώτο κύμα δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας δισ. δολαρίων, που επέβαλε η Ουάσιγκτον στις 6 Ιουλίου. Το Πεκίνο απήντησε με ίσους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων. Χθες, πάντως, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν τον Ιούλιο περισσότερο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί. Οι εξαγωγές της, ειδικότερα στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 12,2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Μειώθηκε, ωστόσο, το εμπορικό της πλεόνασμα από το διμερές εμπόριο με την Ουάσιγκτον στα 28,09 δισ. δολ. από το ιστορικό ρεκόρ των 28,97 δισ. δολαρίων που είχε σημειώσει τον Ιούνιο. Η μείωση του πλεονάσματος δεν φαίνεται, όμως, να οφείλεται στους δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά στο ότι αύξησε τις εισαγωγές της από τις ΗΠΑ κατά 27,3%.

Εξάλλου, ο Κεν Τσόινγκ, αναλυτής της Mizuho Bank το Χονγκ Κονγκ, προεξοφλεί ότι ο εμπορικός πόλεμος ίσως να μην πλήξει το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας, αλλά θα υπονομεύσει τις προσπάθειές της να ενισχύσει τον διεθνή ρόλο του γουάν. Το Πεκίνο πέτυχε το 2016 να συμπεριληφθεί το γουάν στο καλάθι νομισμάτων του ΔΝΤ. Τους τελευταίους μήνες, το κινεζικό νόμισμα υποχωρεί, αντανακλώντας την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι ο εμπορικός πόλεμος έχει επιτείνει την υποχώρησή του. Οπως τονίζει ο Κέλβιν Λάου, αναλυτής της Standard Chartered στο Χονγκ Κονγκ, ο εμπορικός πόλεμος μειώνει τον όγκο των συναλλαγών ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται η διεθνής χρήση του νομίσματος. Ο ίδιος αναλυτής υπογραμμίζει, πάντως, πως το μέλλον του γουάν θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή