«Η Ρωσία δεν έχει να χάσει τίποτα από το πάγωμα των σχέσεών της με την Αθήνα»

«Η Ρωσία δεν έχει να χάσει τίποτα από το πάγωμα των σχέσεών της με την Αθήνα»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθηση ότι η Μόσχα δεν θα χάσει τίποτα από το πάγωμα των σχέσεων με την Αθήνα εξέφρασε ο Όλεγκ Μπαρμπάνοφ, επικεφαλής του Valdai Discussion Club, μιλώντας στο πρακτορείο TASS.

Ο Μπαρμπάνοφ υπενθύμισε ότι ο Έλληνας πρέσβης στη Ρωσία, Ανδρέας Φρυγανάς κλήθηκε στο Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όπου και ενημερώθηκε για τα αντίποινα που έθεσε σε εφαρμογή η Ρωσική πλευρά, απαντώντας στις εχθρικές ενέργειες της Αθήνας η οποία απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες στα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον Μπαρμπάνοφ, «η εμπειρία των πρόσφατων διμερών σχέσεων δείχνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν τήρησε τις υποσχέσεις του».

«Δεν μπορείς να τρέφεις σοβαρές ελπίδες για να συνεργαστείς μαζί του. Γι’ αυτό το λόγο σε μία υποτιθέμενη διακοπή στις σχέσεις των δύο χωρών, η Ρωσία δεν θα χάσει τίποτα. Όλα αυτά τα χρόνια, η Μόσχα δεν έχει κανένα πρακτικό όφελος από τη φιλία της με τον Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Υπάρχουν πολλοί εταίροι στην ΕΕ που προσπαθούν να διατηρήσουν τις πόρτες ανοιχτές για διάλογο με τη Ρωσία παρά την πολυπλοκότητα των σχέσεων εν γένει».

«Σε αντίθεση με τον Τσίπρα, ο διάλογος αυτός είναι πολύ πιο εποικοδομητικός για τη Ρωσία, οπότε αν ο Έλληνας ηγέτης δεν τον θέλει, δεν τον χρειαζόμαστε ούτε εμείς», είπε ακόμα ο Μπαρμπάνοφ.

Σχετικά με τις συγκρούσεις

Ο επικεφαλής του Valdai Discussion Club εξήγησε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις άρχισαν να επιδεινώνονται στις αρχές του καλοκαιριού λόγω των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, καθώς η Αθήνα υποψιάζεται ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στη διαδικασία.

«Η Ελλάδα κατηγόρησε τη Ρωσία για ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις.  Η Ρωσία φέρεται ότι προσπάθησε να διαταράξει τη συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ, διότι αν δεν είχε ολοκληρωθεί, δεν θα γινόταν δεκτή στο ΝΑΤΟ. Τώρα τα Σκόπια πήρα το πράσινο φως», εξήγησε.

«Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες»

Στις 11 Ιουλίου, η εφημερίδα «Καθημερινή» ανέφερε, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, ότι η Αθήνα είχε αποφασίσει να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο άλλων δύο από τη χώρα, αναφέρει το Tass.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ελληνικές αρχές κατηγόρησαν τους διπλωμάτες ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι διπλωμάτες κατηγορούνται ότι «προσπαθούν να αποκτήσουν και να διαδώσουν πληροφορίες, καθώς και να δωροδοκήσουν κρατικούς αξιωματούχους». Ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε αργότερα τις πληροφορίες σχετικά με την απέλαση διπλωματών, ενώ το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα θα λάβει μέτρα για να απαντήσει.

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργού Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι αυτό το βήμα δεν θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις.

Η διαμάχη μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας σχετικά με το όνομα το οποίο συμπίπτει με το όνομα της βόρειας ελληνικής περιφέρειας, ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια.

Η Αθήνα προσπάθησε να αλλάξει το όνομα της γειτονικής χώρας και αντιτάχθηκε στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Στις 17 Ιουνίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ υπέγραψαν συμφωνία για μετονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Το δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τις 31 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή