Η Samsung επενδύει 22 δισ. δολ. σε τεχνητή νοημοσύνη, δίκτυα 5G

Η Samsung επενδύει 22 δισ. δολ. σε τεχνητή νοημοσύνη, δίκτυα 5G

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες διεξόδους για την ανάπτυξή της αναζητεί η Samsung. Γι’ αυτόν τον λόγο ο νοτιοκορεατικός όμιλος ανακοίνωσε ότι θα κάνει επενδύσεις της τάξεως των 22 δισ. δολαρίων στην τεχνητή νοημοσύνη, στην τεχνολογία δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα αυτοκινήτων και στη βιοφαρμακευτική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος αποπειράται να επεκταθεί σε νέα επιχειρηματικά πεδία. Αυτό καθίσταται αναγκαίο, διότι οι κύριοι βραχίονες επιχειρηματικής δραστηριότητάς του, δηλαδή οι ημιαγωγοί και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, δείχνουν σημάδια κάμψης. Συν τοις άλλοις, οι επενδύσεις των 22 δισ. δολαρίων εντάσσονται σε ένα ευρύτερο τριετές πρόγραμμα της Samsung, συνολικού κόστους 160 δισ. δολαρίων. Στόχος είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να διασφαλιστεί σταθερή ροή εσόδων από νέες πηγές δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, προβλέπονται δαπάνες αυξημένες κατά 6% για έρευνα και ανάπτυξη σε ημιαγωγούς και οθόνες.

Από τα 160 δισ. δολάρια, τα 120 δισ. δολάρια θα επενδυθούν εντός Νότιας Κορέας, με απώτερο στόχο να δημιουργηθούν 40.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή διπλάσιες απ’ ό,τι είχαν υπολογιστεί σε ένα παλαιότερο σχέδιο του ομίλου. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Samsung Τζέι Λι και του ζήτησε να βοηθήσει την κυβέρνηση στο έργο της για τόνωση της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ανακοινώσεις για επενδύσεις δεν προκαλούν έκπληξη, δεδομένου του μεγέθους της Samsung, η οποία θεωρείται πυλώνας της νοτιοκορεατικής οικονομίας. Επιπλέον, αποτελούν ένδειξη για το ποιος είναι ο προσανατολισμός του ομίλου μετά την αποφυλάκιση του Τζέι Λι. Ο διάδοχος της ιδρυτικής οικογένειας της Samsung είχε συλληφθεί λόγω υπονοιών για ανάμειξη σε σκάνδαλο, αλλά αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο και έκτοτε επανήλθε στα καθήκοντά του.

«Το σύνολο των επενδύσεων δεν μας εκπλήσσει», επισημαίνει ο αναλυτής της Hyundai Motor Securities Γκρεγκ Ρο. «Ωστόσο, περιμένουμε από τη Samsung να δραστηριοποιηθεί στις εξαγορές και στις συγχωνεύσεις εταιρειών, που είναι παρούσες ειδικά στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης ή στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς».

Ναυαρχίδα του ομίλου είναι η Samsung Electronics, κορυφαία κατασκευάστρια ημιαγωγών και έξυπνων κινητών τηλεφώνων σε παγκόσμια κλίμακα. Αναφερόμενη στο πρόγραμμα των μεγάλων επενδύσεων, η εταιρεία δεν έδωσε λεπτομερή στοιχεία γι’ αυτές. Εκπρόσωποί της ανέφεραν ότι επιδιώκει να ενισχύσει σημαντικά την ερευνητική ομάδα της που ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη. Η Samsung θέλει να διαθέτει παγκοσμίως περισσότερους από 1.000 ερευνητές και ερευνήτριες. Επιπροσθέτως, την ενδιαφέρει ιδιαίτερα και η βιοφαρμακευτική. Πρόκειται για την ανάπτυξη και την παραγωγή βιολογικών και βιοομοειδών φαρμάκων, για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται και στοιχεία ζωντανών οργανισμών.

«Οι δραστηριότητες της Samsung στα βιοομοειδή φάρμακα γνωρίζουν σημαντική πρόοδο και θέλει να τις ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να αποφέρουν και σημαντικά κέρδη», αναφέρει o όμιλος Samsung Group. Τέλος, η ανακοίνωση αυτή ώθησε ανοδικά 7% την τιμή της μετοχής της Samsung BioLogics, η οποία, στο πλαίσιο ειδικών συμβάσεων με τον όμιλο Samsung, παρασκευάζει βιοομοειδή σκευάσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή