Σύντομα η αεροπορική σύνδεση Μυτιλήνης – Σμύρνης

Σύντομα η αεροπορική σύνδεση Μυτιλήνης – Σμύρνης

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τουριστικοί πράκτορες της Λέσβου δεν λένε ακόμα τις ημερομηνίες για την εκκίνηση της αεροπορικής σύνδεσης Μυτιλήνης με τη Σμύρνη, προσπαθώντας να συγκρατήσουν την αισιοδοξία τους για τη νέα γραμμή που ευελπιστούν ότι θα παραμείνει ενεργή. Εξ ου και σημειώνουν στην «Κ» ότι η γραμμή εγκαινιάζεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Αν, ωστόσο, ανατρέξει κανείς στο πρόγραμμα των πτήσεων θα ανακαλύψει ότι, όχι μόνο η πρώτη πτήση πραγματοποιείται (με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα) στις 16 Αυγούστου, αλλά και ότι μπορεί κανείς να κλείσει θέση μέχρι και για τις αρχές του επόμενου έτους.

Το εγχείρημα ανέλαβε να υλοποιήσει η εταιρεία Ege Jet, με ένα μικρό αεροσκάφος LET 410, 17 θέσεων, το οποίο εμπίπτει στην κατηγορία των «αεροταξί». Η ιδιωτική εταιρεία ήδη δραστηριοποιείται στη σύνδεση με την Ελλάδα, εκτελώντας δρομολόγια προς τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, αλλά και τη Σάμο.

Το πρόγραμμα

Eξι πτήσεις την εβδομάδα προβλέπονται από Πέμπτη έως και Δευτέρα, με ώρα αναχώρησης από το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης στις 8.45 το πρωί και κόστος μεταφοράς στο αεροδρόμιο «Αντνάν Μεντερές» της Σμύρνης τα 56,5 ευρώ, για όσους κλείνουν πρώτοι εισιτήρια. Η συνολική διάρκεια της πτήσης θα ανέρχεται στα 45 λεπτά.

Ο Βαγγέλης Μυρσινιάς, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου λέει στην «Κ» ότι η σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Σμύρνη είναι ένα πολύ θετικό βήμα και αποτέλεσμα των καλών σχέσεων που έχουν καλλιεργήσει τα τελευταία χρόνια ως Επιμελητήριο με την Ενωση Πρακτόρων της Σμύρνης. Για δύο χρονιές, το 2015 και το 2017, το Επιμελητήριο φιλοξένησε Τούρκους τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν με τη γαστρονομία του νησιού και τις βραδινές εξόδους. Επίσης, στις προσπάθειες σύνδεσης της Σμύρνης με τη Λέσβο «συνέδραμε και η Ελληνίδα πρόξενος Α. Παπούλια την οποία ευχαριστούμε θερμά», τόνισε ο κ. Μυρσινιάς που εκφράζει τον ενθουσιασμό του για το ότι η κοσμοπολίτικη Σμύρνη θα φτάσει στη Λέσβο: «Βρίσκεται πολύς κόσμος στη μεγαλούπολη, που αγαπά το νησί μας και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όχι μόνο για τις ομορφιές τους, αλλά και για την καλή κουζίνα και τη νοοτροπία στη νυχτερινή διασκέδαση».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, επισημαίνει στην «Κ» ότι κατά τη φιλοξενία Τούρκων πρακτόρων διαπίστωσε ότι είναι «παθιασμένοι» με το ούζο της Λέσβου, τους μεζέδες της, αλλά και τις παραλίες στα Βατερά, στην Ερεσό και στον Αγιο Ισίδωρο. Ζητούμενο για εκείνον είναι να παραμείνει ενεργή η σύνδεση, εκτιμώντας ότι η εταιρεία πήρε μια τολμηρή απόφαση δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία. Εξάλλου, στην πολιτική κρίση αποδίδει το γεγονός ότι δεν προχώρησε, παρά τις προσπάθειες, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Μυτιλήνης – Σμύρνης.

Η νέα αεροπορική σύνδεση θα συμβάλει, όπως πρόσθεσε, στην –εδώ και καιρό– αντικατάσταση των Ελλήνων επισκεπτών (κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα) με τους Τούρκους: «Το προφίλ των Βορειοελλαδιτών τουριστών και των Τούρκων έχει πολλά κοινά σημεία, ιδίως στην κουλτούρα της διασκέδασης και του φαγητού. Η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει πλέον στους Ελληνες να μείνουν 10 μέρες στη Λέσβο, οπότε η τόνωση από τους Τούρκους θα είναι αισθητή». Παράλληλα, σχολιάζει, ότι οι επιβάτες της Σμύρνης θα μπορούν να αποφύγουν τη μέχρι πρότινος ταλαιπωρία: «Επρεπε να ξυπνήσουν 5.30 το πρωί για να μεταβούν από τη Σμύρνη στο Αϊβαλί και με το καραβάκι να φτάσουν στη Μυτιλήνη γύρω στις 11.30».

Επισκεψιμότητα

Συνολικά, τη Λέσβο επισκέφθηκαν 9.004 Τούρκοι επισκέπτες τον Ιούλιο από τις δύο πύλες εισόδου (Μυτιλήνης και Πέτρας), αριθμός οριακά μικρότερος από τους 9.526 επιβάτες τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Χατζηκυριάκος θεωρεί πολύ θετικό τον αριθμό δεδομένης της πίεσης που δέχεται η τουρκική λίρα έναντι του ευρώ, σημειώνοντας αρνητικά ρεκόρ, γεγονός που επηρέασε τις αφίξεις των προηγούμενων μηνών: Στη Λέσβο το πρώτο εξάμηνο του 2017 έφτασαν 13.616 επισκέπτες και φέτος μόλις 9.432.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή