Η δύναμη και η εξωστρέφεια της ελληνικής και της διεθνούς κεραμικής στους Παξούς

Η δύναμη και η εξωστρέφεια της ελληνικής και της διεθνούς κεραμικής στους Παξούς

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει τόσο ταλέντο στην Ελλάδα και όταν σκέφτεται κανείς τις «μισάνοιχτες» πόρτες, την περιορισμένη ενθάρρυνση, τις λίγες ευκαιρίες, χαίρεται διπλά με τις πρωτοβουλίες εκείνες που δίνουν δυνατότητα δημιουργίας. Στους Παξούς, αυτό το καλοκαίρι, υπάρχει ζύμωση γύρω από τα πολλά ταλέντα στην κεραμική με προοπτική μάλιστα κάτι ευρύτερου και μονιμότερου που θα ωφελήσει και το νησί, θα γεννήσει δίκτυα αλλά και θα φέρει δημιουργικούς ανθρώπους και ιδέες. Στους Παξούς, η Chris Boicos Fine Arts διοργανώνει για δεύτερη χρονιά μια μεγάλης κλίμακας έκθεση κεραμικής τέχνης με τίτλο φέτος «Φωτιά, Γη, Αέρας». Η έκθεση παρουσιάζει κεραμικά φωτιστικά και κεραμικά έργα από εξέχοντες κεραμίστες. «Στόχος μας είναι μέσω αυτής της ομαδικής έκθεσης να ξεκινήσουμε μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός κέντρου ελληνικής και διεθνούς κεραμικής εδώ στους Παξούς», λέει ο Χριστόφορος Μπόικος.

Η δύναμη και η εξωστρέφεια της ελληνικής και της διεθνούς κεραμικής στους Παξούς-1

Κεραμικά φωτιστικά που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Οι δυνατότητες είναι πολλές. Η φετινή έκθεση έχει περάσει τώρα στον δεύτερο κύκλο της. Μετά τα εγκαίνια με θέα το ηλιοβασίλεμα στον παραθαλάσσιο κήπο της βίλας «Dinos» στον Μπάλο (με ταυτόχρονη πρεμιέρα της σύγχρονης μουσικής παράστασης TessarAct, σε σύνθεση της Δήμητρας Τρυπάνη), η έκθεση έχει μεταφερθεί στο Παλαιό Σχολείο Λογγού των Παξών, όπου θα παραμείνει έως την 1η Σεπτεμβρίου (ανοικτά από τις 8 έως τις 11 το βράδυ). Αρκεί να δει κανείς τις δημιουργίες, από κορυφαία ονόματα Ελλήνων κεραμιστών, για να αντιληφθεί τις δυνατότητες καλλιτεχνικών δικτύων και διάχυσης του νέου σχεδιασμού στην αγορά, ελληνική και διεθνή. Αξίζει να αναφέρουμε τα ονόματα των δώδεκα καλλιτεχνών που συμμετέχουν. Είναι οι Βασίλης Αναστασόπουλος, Γιώργος Βαβάτσης, Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Κώστας Καρακίτσος, Χαρούλα Κοροπούλη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Γιάννης Μαμουτζής, Γεωργία Παπαβασιλείου, Αγγελική Πολίτη, Ιφιγένεια Τσίρου, Ηλίας Χριστόπουλος και Θεοδώρα Χωραφά. Δίνουν το ταλέντο τους και δείχνουν την ισότιμη θέση των Ελλήνων δημιουργών στο διεθνές τοπίο.

Οπως λέει ο Χριστόφορος Μπόικος, υπάρχει η σκέψη δημιουργίας ενός μόνιμου στούντιο-εργαστηρίου κεραμικής στο νησί με τη δυνατότητα φιλοξενίας Ελλήνων αλλά και διεθνούς προέλευσης κεραμιστών στους χώρους του, που θα στεγάζονται στις εγκαταστάσεις ενός παραδοσιακού ελαιοτριβείου που βρίσκεται εκτός χρήσης, κοντά στον Γάιο. Η δυνατότητα αξιοποίησης του κτιρίου αποτελεί ευγενή παραχώρηση του πρώην δημάρχου, και ιστορικού των Παξών, Σπύρου Μπογδάνου προς τον σύλλογο των Φίλων των Παξών.

Η πρόθεση είναι η έκθεση αυτού του καλοκαιριού «να λειτουργήσει καταλυτικά και ως προς τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου κεραμικής στο νησί». Αυτό θα είναι μεγάλη προσφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή