Drones μεταμορφώνονται σε περιστέρια, αρκουδάκια και μέλισσες

Drones μεταμορφώνονται σε περιστέρια, αρκουδάκια και μέλισσες

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εποχή όπου τα drones ήταν μια σχεδόν άγνωστη λέξη, ένα καινοτόμο γκάτζετ που σπάνια συναντούσε κανείς ή ένα αφανές, αμερικανικό στρατιωτικό εργαλείο που ενίοτε πετούσε πάνω από τις ερήμους της Μέσης Ανατολής έχει σαφώς παρέλθει. Το απέδειξε, άλλωστε, το σχεδόν κινηματογραφικό συμβάν της περασμένης εβδομάδας, όταν δύο απειλητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα εκρηκτικά εξερράγησαν στον ουρανό του Καράκας, πάνω από τη λαοθάλασσα που είχε συσσωρευτεί για να ακούσει την ομιλία του Νικολάς Μαδούρο. Ηταν η πρώτη απόπειρα δολοφονίας ηγέτη του κόσμου μέσω drones –και σίγουρα όχι η τελευταία–, αλλά και μια υπενθύμιση ότι η τεχνολογία των μη επανδρωμένων σκαφών αυξάνεται συνεχώς προς κάθε κατεύθυνση και ευφάνταστη εφαρμογή.

Drones μεταμορφώνονται σε περιστέρια, αρκουδάκια και μέλισσες-1

Τα «λευκά περιστέρια» που παρακολουθούν τους Κινέζους πολίτες.

Οι επαναστατικές επιρροές των drones στις μεταφορές, την άμυνα αλλά και τη φωτογραφική απεικόνιση έχουν τεκμηριωθεί αδιαμφισβήτητα. Οι παγκόσμιοι τιτάνες των υπηρεσιών παράδοσης, όπως η Amazon και η UPS, έχουν ήδη ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να χτίσουν στρατιές από μη επανδρωμένες μηχανές μεταφορών και οι αναλυτές προβλέπουν ότι στα επόμενα πέντε χρόνια οι ουρανοί των αμερικανικών μεγαλουπόλεων θα φιλοξενούν αμέτρητα πολυάσχολα ιπτάμενα ρομπότ. Φωτογραφίες από drones φιγουράρουν ήδη σε πρωτοσέλιδα του National Geographic, ενώ η αμερικανική αεροπορία εκπαιδεύει πλέον περισσότερους χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών απ’ ό,τι πιλότους. Ωστόσο, καινούργια drones εξακολουθούν να εμφανίζονται καθημερινά με νέα σχήματα, πρωτοφανή μεγέθη και δημιουργικές χρήσεις.

Στην Κίνα, όπου η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη παντρεύεται με ένα απολυταρχικό καθεστώς με ελάχιστους ενδοιασμούς, συναντά κανείς την πιο δυστοπική έκφανση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το όνομα αυτών, «λευκά περιστέρια» – αν και παραδόξως δεν εκπροσωπούν, ως συνήθως, την ειρήνη. Πρόκειται για drones καμουφλαρισμένα ως πτηνά, που διασχίζουν μεγαλοπρεπώς τους αιθέρες και τιτιβίζουν εκπληκτικά ρεαλιστικά. Ωστόσο, κάθε «πτηνό» διαθέτει κάμερα υψηλής ευκρίνειας, κεραία GPS και συνεχόμενη δορυφορική επικοινωνία με τις κινεζικές αρχές και στόχος του είναι να παρακολουθεί λεπτομερώς τις κινήσεις των Κινέζων πολιτών. Εδώ και μερικούς μήνες, τα «λευκά περιστέρια» πετούν πάνω από πέντε κινεζικές επαρχίες, διευρύνοντας την πολιτική επιτήρησης του Πεκίνου σε νέους, τρομακτικούς ορίζοντες.

Drones μεταμορφώνονται σε περιστέρια, αρκουδάκια και μέλισσες-2

Το χαριτωμένο καινούργιο μοντέλο της DJI.

Παρότι οι ιπτάμενες συσκευές παρακολούθησης της Κίνας σπέρνουν την ανησυχία, υπάρχουν και νέα μοντέλα μη επανδρωμένων αεροσκαφών που στοχεύουν στο να φωτίσουν τα πρόσωπα των χρηστών με χαμόγελο. Η εταιρεία DJI αποφάσισε να απαντήσει στο συχνό παράπονο των πελατών της πως τα drones είναι εξαιρετικά απρόσωπα, με ένα χαριτωμένο σχέδιο που μιμείται το κλασικό λούτρινο αρκουδάκι. «Τα drones μεταμορφώνονται σταδιακά σε αξεσουάρ του lifestyle», δήλωσε στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, η οποία πρόσθεσε ότι το ιπτάμενο αρκουδάκι ειδικεύεται στις εναέριες φωτογραφίες και ότι οι χρήστες του μπορούν να το ελέγχουν απλά και μόνο με κινήσεις των χεριών τους.

Ταυτόχρονα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως τα ιπτάμενα ρομπότ έχουν αρχίσει να σχηματίζουν σμήνη με συλλογική συνείδηση. Αμερικανοί επιστήμονες πρόσφατα τελειοποίησαν μια νέα τεχνολογία που επιτρέπει στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να επικοινωνούν μεταξύ τους και να κινούνται σαν ενιαία μάζα, εμπνευσμένοι από την αξιοπερίεργη ικανότητα των μελισσών να οργανώνονται σε συνεκτικές ομάδες. Τα σμήνη των drones έκαναν την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση κατά τη διάρκεια του τελικού του αμερικανικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, φέροντας έντονα νέον χρώματα, χορεύοντας πάνω από το κατάμεστο στάδιο, σχηματίζοντας την αμερικανική σημαία και προσφέροντας ένα θέαμα που έκοβε την ανάσα.

Τέτοια είναι η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που φαίνεται πως μέχρι και οι ουρανοί έχουν τα όριά τους. Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους περίπου 800 εκατ. δολαρίων για την έρευνα και την ανάπτυξη υποθαλάσσιων drones. Υπολογίζεται ότι, μέχρι το 2023, θα διασχίζουν ανενόχλητα τους ωκεανούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή