ΗΠΑ: Δίωξη για εσωτερική πληροφόρηση σε βουλευτή

ΗΠΑ: Δίωξη για εσωτερική πληροφόρηση σε βουλευτή

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος της πολιτείας της Νέας Υόρκης στο Κογκρέσο, Κρίστοφερ Κόλινς, συνελήφθη την Τετάρτη το απόγευμα για εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών και κερδοσκοπία. Ο Κόλινς κατηγορείται πως μετέδωσε πληροφορίες, που συγκέντρωσε ενόσω βρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας, στον γιο του, βοηθώντας την οικογένειά του αλλά και στενούς φίλους του να αποφύγουν την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, όταν ένα φάρμακο κρίθηκε μη αποτελεσματικό σε ιατρική δοκιμή.

Ο 68χρονος πολιτικός είναι ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και μάλιστα υπήρξε ένα από τα πρώτα μέλη του Κογκρέσου που είχε στηρίξει την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο. Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του, ο Κόλινς οδηγήθηκε σε δικαστήριο στο Μανχάταν όπου αρνήθηκε κάθε κατηγορία, τονίζοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος και ο συμπέθερός του, που συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, είναι αθώοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο Κόλινς, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Innate Immunotherapeutics κατέχοντας το 17% των μετοχών της, έλαβε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενώ βρισκόταν σε πικ νικ στον Λευκό Οίκο που τον ενημέρωσε πως ένα φάρμακο που είχε αναπτύξει η εταιρεία κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας αποδείχθηκε κλινική αποτυχία. Στη συνέχεια, ο Κόλινς κάλεσε επανειλημμένως τον γιο του Κάμερον και, έπειτα από αρκετές αναπάντητες κλήσεις, κατάφερε να συνδεθεί μαζί του και μίλησαν για έξι λεπτά συνολικά. Το επόμενο πρωί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο νεαρός Κάμερον Κόλινς άρχισε να πωλεί τις μετοχές του, καταφέρνοντας να αποφύγει ζημίες ύψους 580.000 δολ. πριν η δημόσια ανακοίνωση της αποτυχίας του φαρμάκου οδηγήσει την τιμή της εταιρικής μετοχής να υποχωρήσει κατά 92%. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται επίσης πως ο γιος τού Κόλινς μετέδωσε τις εμπιστευτικές πληροφορίες σε τουλάχιστον τρία ακόμη άτομα.

Ο εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Τζέφρι Μπάρμαν, ο οποίος είναι και ο ίδιος υποστηρικτής των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε την Πέμπτη πως ο Κόλινς θα έπρεπε να κρατήσει τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής μυστικά. «Αντ’ αυτού, προτίμησε να διαπράξει ένα έγκλημα», ανέφερε ο Μπάρμαν, προσθέτοντας πως «παρότι ο Κόλινς βρίσκεται στο Κογκρέσο και συμβάλει στη σύσταση των νόμων της χώρας, ενήργησε σαν να εξαιρείται ο ίδιος από τους νόμους».

Ενώ πλήρωσε πόσο ύψους 5.000 δολ. για να αφεθεί ελεύθερος και συνεχίζει να αρνείται κάθε κατηγορία, ο 68χρονος Ρεπουμπλικανός ανέφερε πως θα συνεχίσει ακάθεκτος την πολιτική του καριέρα, επιδιώκοντας την επανεκλογή του στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή