Παραλαβή – παράδοση σε ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική

Παραλαβή – παράδοση σε ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλω να γνωρίζετε ότι προσπαθήσαμε. Οτι εξαντλήσαμε τις δυνάμεις μας. Αλλά θέλω επίσης να γνωρίζετε ότι θα θέλαμε να είχαμε τη δυνατότητα να πράξουμε και πάνω από τις δυνάμεις μας, ώστε στους πάρα πολλούς διασωθέντες να είχαν προστεθεί και όλοι εκείνοι που τελικά έχασαν τη ζωή τους». Αυτό δήλωσε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ενώπιον της ηγεσίας του σώματος ο επίτιμος, πλέον, αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας, που αποστρατεύτηκε την Κυριακή με αφορμή τα γεγονότα στο Μάτι.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στις σχολές αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα χωρίς –σε ένδειξη πένθους– να τηρηθεί το πρωτόκολλο που προβλέπει αγήματα και τυμπανοκρουσίες. Αντίθετα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πυρκαγιάς.

Ο κ. Τσουβάλας εκφώνησε τον λόγο του φανερά συγκινημένος, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό όταν, απευθυνόμενος στο νέο αρχηγό Αριστείδη Ανδρικόπουλο, είπε: «Φίλε Αρη, θέλω να μου τους αγαπάς, να μου τους σέβεσαι και να μου τους προσέχεις όλους, έναν προς έναν, μία προς μία και τους 54.462».

Ο κ. Τσουβάλας ευχαρίστησε την πολιτεία για την τιμή που του έκανε αναθέτοντάς του τα καθήκοντα του αρχηγού και επεσήμανε ότι, στη διάρκεια των 2,5 ετών που παρέμεινε στο τιμόνι της ΕΛ.ΑΣ., κύριο μέλημά του ήταν «να δημιουργήσει ένα άλλο πρόσωπο αστυνομίας και μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες». Η παρουσία του κ. Τσουβάλα στην ηγεσία της αστυνομίας εθεωρείτο από την κυβέρνηση επιτυχημένη, ενώ ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο εσωτερικό του σώματος.

Ωστόσο, εν μέσω της πολιτικής θύελλας που ακολούθησε την καταστροφή στο Μάτι, η απομάκρυνσή του, όπως και εκείνες του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα και του αρχηγού της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη, κρίθηκε επιβεβλημένη, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναστροφή του ιδιαίτερα αρνητικού για την κυβέρνηση κλίματος.

Από την πλευρά του, ο νέος αρχηγός Αριστείδης Ανδρικόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τιμή που του έκανε, δεσμεύθηκε να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του και να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ακόμη καλύτερη εξέλιξη του αστυνομικού σώματος.

Στις 7 χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής και στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Στη σύντομη ομιλία του, ο απερχόμενος αρχηγός Σωτήρης Τερζούδης δήλωσε ότι «η 23η Ιουλίου μας βύθισε όλους στο πένθος» και, απευθυνόμενος στον διάδοχό του και μέχρι πρότινος επιχειρησιακό υπαρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο, του είπε: «Φίλε Βασίλη, είναι καθήκον σου να ανυψώσεις το ηθικό του Πυροσβεστικού Σώματος».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, με σαφή διάθεση να παράσχει «κάλυψη» στην Πυροσβεστική, κάνοντας λόγο για «εξιλαστήρια θύματα». Δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει συγκάλυψη για τα αίτια της τραγωδίας, ωστόσο τόνισε ότι «ο καθένας θα αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή