Τσίπρας: «Οχι κάλπες πάνω στα αποκαΐδια»

Τσίπρας: «Οχι κάλπες πάνω στα αποκαΐδια»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περίγραμμα ενός νέου φορέα που θα αντικαταστήσει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας –και θα έχει μελλοντικά την ευθύνη για τη συνολική διαχείριση κρίσεων, από το στάδιο της εκτίμησης κινδύνου και της προετοιμασίας του μηχανισμού έως την αντιμετώπιση των συμβάντων εφόσον αυτά εκδηλωθούν, αλλά και τη διαχείριση της επόμενης μέρας φυσικών, και όχι μόνο, καταστροφών– παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Υπό την επωνυμία Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, ο νέος φορέας, σύμφωνα με τις χθεσινές εξαγγελίες, θα δομηθεί στα πρότυπα αντίστοιχων μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων που λειτουργούν σε χώρες του εξωτερικού, σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά, υιοθετώντας στοιχεία τους, προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα.

Ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε την παρουσία του χθες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από όπου έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις, για να απαντήσει στο αίτημα του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτσάκη για προκήρυξη εκλογών. Οπως είπε, το σημαντικό είναι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί ποτέ μια παρόμοια καταστροφή. «Αυτό είναι το σημαντικό. Οχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια». Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θέλησε να αποκρούσει και οποιαδήποτε συζήτηση έχει ανοίξει στον δημόσιο διάλογο για ευθύνες της κυβέρνησης και ανικανότητα και, ταυτόχρονα, να επιχειρήσει τη φυγή προς τα εμπρός, μιλώντας για κυβερνητικές προτεραιότητες στην ανασυγκρότηση της δομής άμυνας της χώρας έναντι σε πάσης φύσεως καταστροφές. Μάλιστα, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τις ενέργειες για τη συγκρότηση της νέας υπηρεσίας, αλλά και για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που έχουν προαναγγελθεί. Οσον αφορά την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν χθες, θα λειτουργήσει ως αυτοτελής υπηρεσία, υπαγόμενη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο επικεφαλής της, όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, θα αναδειχθεί μέσα από διαδικασία την οποία θα επιβλέπει ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Τον διοικητή της υπηρεσίας θα πλαισιώνει διαρκές επιστημονικό συμβούλιο με εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας, που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών. Τον διοικητή θα πλαισιώνει, επίσης, ένα μόνιμο και διαρκές επιτελείο διοίκησης με εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ερυθρού Σταυρού, εθελοντικών οργανισμών κ.ά. Ως καινοτομία ο κ. Τσίπρας ανέφερε την προβλεπόμενη συντεταγμένη αξιοποίηση μέσων, προσωπικού και τεχνογνωσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η χρηματοδότηση

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση για τον νέο φορέα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έχουν ήδη γίνει συνεννοήσεις και επαφές, μέσω του υπουργείου Οικονομίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και ότι θα φθάσουν συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ οι δεσμευμένοι πόροι από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε, επίσης, ότι έχει ζητήσει από τους καθηγητές Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμη Λέκκα «ένα μνημόνιο για την εκτίμηση του μεγέθους και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας». Επιπλέον, ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον καθηγητή του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, ο οποίος ειδικεύεται στον τομέα των πυρκαγιών, από τον οποίο ζήτησε να συγκροτήσει μια επιτροπή, με τη συμμετοχή και Ελλήνων επιστημόνων που ο ίδιος θα επιλέξει, η οποία θα διερευνήσει τις αιτίες της πρόσφατης τραγωδίας. Επιπλέον, να εκπονήσει έκθεση για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ανάλογη καταστροφή στο μέλλον.

Βεβαίως, οι χθεσινές εξαγγελίες αφορούν ένα γενικό αρχικό περίγραμμα και θα απαιτηθούν νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να γίνει πράξη η σύσταση του νέου φορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή