Περί τα 500 αιτήματα σε ασφαλιστικές εταιρείες

Περί τα 500 αιτήματα σε ασφαλιστικές εταιρείες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίπου 500 υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα αιτήματα προς τις ασφαλιστικές εταιρείες για αποζημιώσεις κατοικιών ή καταστημάτων που καταστράφηκαν στη φωτιά της 23ης Ιουλίου. Το νούμερο υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για περίπου 200 κατεστραμμένα σπίτια τα οποία διέθεταν ασφαλιστική κάλυψη, αλλά σε κάθε περίπτωση υπολείπεται κατά πολύ του αριθμού των κτισμάτων που υπέστησαν ολική ή μερική καταστροφή και ο οποίος υπερβαίνει τις 2.000 κτίσματα.

Από την πλευρά της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, μια αξιόπιστη καταγραφή του αριθμού και του κόστους των ασφαλισμένων ζημιών αναμένεται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, καθώς τότε θα έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα στοιχεία από το σύνολο της αγοράς. Εντούτοις, οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει περιπτώσεις αιτημάτων που έχουν υποδεχθεί μέχρι σήμερα, με βάση τα οποία προκύπτει ότι οι ζημιές που έχουν αναγγελθεί προσεγγίζουν τις 500. Εταιρείες όπως η Εθνική Ασφαλιστική, η Interamerican, η Eurolife, η Ergo, η AXA Ασφαλιστική, η Generali κ.ά. έχουν αρχίσει ήδη την καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων και με δεδομένο ότι το μέσο κόστος της ζημιάς υπολογίζεται περίπου στις 50.000 ευρώ, το συνολικό κόστος για αποζημιώσεις κατοικιών εκτιμάται ότι θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ.

Ο αυξημένος αριθμός κατοικιών που ήταν τελικώς ασφαλισμένες σε σχέση με τον μέσον όρο που ισχύει για την ευρύτερη Αττική, ερμηνεύεται από το γεγονός ότι αρκετά έχουν ανεγερθεί μέσω τραπεζικού δανεισμού. Η χορήγηση στεγαστικού δανείου έχει προαπαιτούμενο την ασφαλιστική κάλυψη, εξηγούν στελέχη της αγοράς, ενώ με δεδομένο ότι ορισμένες από τις κατοικίες που ήταν σε πευκόφυτες περιοχές, ήταν και σημαντικής αξίας, αρκετοί ήταν και οι ιδιοκτήτες που είχαν καταφύγει με δική τους πρωτοβουλία στην ασφάλιση της περιουσίας τους.

Συνεργεία και πραγματογνώμονες από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν δεχθεί αιτήματα από πληγέντες βρίσκονται στην περιοχή από την επομένη της καταστροφής σε μια προσπάθεια να επισπεύσουν τους επιτόπιους ελέγχους και την καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, καταστήματα και οχήματα που υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή. Η κάλυψη αφορά πυρκαγιά από δάσος και περιλαμβάνεται σχεδόν σε όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια με μικρές εξαιρέσεις, οι οποίες όπου υπάρχουν, έχει δοθεί η κατεύθυνση να μη ληφθούν υπόψη.

Αντίθετη είναι η εικόνα που μεταφέρουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς για τα οχήματα που καταστράφηκαν και τα οποία τελικώς θα αποζημιωθούν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα οχήματα που είχαν κάλυψη πυρός δεν ξεπερνούν το 20%, ποσοστό που θεωρείται απογοητευτικό και πολύ κατώτερο των αρχικών εκτιμήσεων. Οπως εξηγούν στελέχη της αγοράς η συντριπτική πλειονότητα των οχημάτων διέθετε μόνο τη βασική υποχρεωτική κάλυψη για αστική ευθύνη, με συνέπεια τα αιτήματα για αποζημιώσεις οχημάτων που έχουν καταφθάσει στις ασφαλιστικές εταιρείες να είναι πολύ λιγότερα του αριθμού των οχημάτων που καταστράφηκαν. Οι εταιρείες δηλώνουν ότι θα διαχειριστούν τα περιστατικά με ευελιξία και θα αποζημιώσουν γρήγορα τα οχήματα που διέθεταν κάλυψη ακόμη και αν δεν είναι εύκολη η πλήρης ταυτοποίησή τους στον βαθμό που η φωτιά κατέκαψε τις πινακίδες, ενώ δυσδιάκριτος είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και ο αριθμός πλαισίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή