Υψηλές χρεώσεις στις αναλήψεις από ΑΤΜ με κάρτες ξένων τραπεζών

Υψηλές χρεώσεις στις αναλήψεις από ΑΤΜ με κάρτες ξένων τραπεζών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προμήθεια από 2 έως 3 ευρώ εισπράττουν πλέον οι ελληνικές τράπεζες για την ανάληψη μετρητών μέσω ATM από τους κατόχους –Ελληνες ή ξένους– χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό. Η νέα χρέωση, για την οποία οι ελληνικές τράπεζες ενημερώνουν με ειδικό σήμα που εμφανίζεται στην οθόνη του ATM κάθε φορά που κάποιος κάτοχος κάρτας από ξένη τράπεζα επιχειρεί να κάνει ανάληψη μετρητών, επιβλήθηκε στα τέλη Ιουλίου και έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε τουρίστες, αλλά και Ελληνες κυρίως κατοίκους του εξωτερικού, που διατηρούν λογαριασμό σε ξένη τράπεζα.

Η τιμολόγηση μιας σειράς υπηρεσιών που μέχρι πρόσφατα προσφέρονταν χωρίς επιβάρυνση, δεν είναι παρά σαφής ένδειξη της τάσης που υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα για την επαναξιολόγηση των χρεώσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι προβληματισμός υπάρχει ακόμη για τους κατόχους ελληνικών καρτών όταν χρησιμοποιούν το ΑΤΜ άλλης τράπεζας και όχι αυτής της οποίας είναι πελάτες. Αν και μέχρι σήμερα η χρέωση, όπου αυτή επιβάλλεται, αφορά τη χρήση του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και δεν ξεπερνά το 1 ευρώ, οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν αυτό το θέμα.

Ο επανασχεδιασμός της τιμολογιακής πολιτικής συνδέεται και με την προσπάθεια διεύρυνσης των πηγών τραπεζικών εσόδων, τη στιγμή που τα έσοδα τόκων από νέες χορηγήσεις είναι φτωχά. Στο πλαίσιο αυτό το βάρος πέφτει στις προμήθειες και ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συζήτηση για την επαναφορά της συνδρομής στην πιστωτική κάρτα ή ακόμη και η επιβολή συνδρομής στη χρεωστική, χωρίς πάντως μέχρι σήμερα να υπάρχουν ανάλογες κινήσεις. Οπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η νέα χρέωση που επιβαρύνει τους κατόχους καρτών οι οποίες έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, έχει την ονομασία προμήθεια άμεσης πρόσβασης (direct access fee). Επιβαρύνει, όπως σημειώνουν, όσους δεν είναι πελάτες της τράπεζας και «αντανακλά τη μετακύλιση του κόστους χρέωσης των Διεθνών Σχημά­των Visa και MasterCard για την παροχή ρευστότητας εκτός του συμβεβλημένου συστήματος ρευστότητας του πελάτη (ΔΙΑΣ)». Πρόκειται για προμήθεια που εισπράττει η ίδια η τράπεζα, τιμολογώντας ουσιαστικά το κόστος υποδομής και τροφοδότησης των ATM με πρόσθετη ρευστότητα προκειμένου να εξυπηρετήσει τους κατόχους καρτών που κάνουν χρήση αυτής της υποδομής, χωρίς να είναι πελάτες της τράπεζας.

Το κόστος μάλιστα αυτό είναι αυξημένο λόγω των αυξημένων αναγκών για μετρητά που δημιουργείται κατά τη θερινή περίοδο εξαιτίας του τουρισμού. Ετσι, η επιβάρυνση έγινε αισθητή στους τουρίστες, αλλά και σε Ελληνες κατοίκους του εξωτερικού ή μη, που διαθέτουν κάρτες ξένων τραπεζών. Αντίστοιχη προμήθεια, όπως εξηγούν, υποχρεούνται να πληρώνουν και οι Ελληνες κάθε φορά που επισκέπονται άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κάνουν ανάληψη από τα ATM των τοπικών τραπεζών. Οι τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι η προμήθεια που επιβλήθηκε είναι νόμιμη με βάση το κοινοτικό δίκαιο. Οπως μάλιστα υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη, πολλές φορές το κόστος που χρεώνουν οι τράπεζες του εξωτερικού είναι πολλαπλάσιο αυτού που χρεώνουν οι ελληνικές τράπεζες και σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνει τα 3 ευρώ. Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν κάποιος κάνει διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ εντός της Ενωσης, η τράπεζα δεν μπορεί να χρεώσει με παραπάνω ποσό από ό,τι θα χρέωνε για αντίστοιχη συναλλαγή εντός της χώρας στην οποία έχει την έδρα της. Για παράδειγμα, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο, «αν η τράπεζά σας σας χρεώνει 1 ευρώ κάθε φορά που κάνετε ανάληψη χρημάτων στη χώρα σας από αυτόματο μηχάνημα εκτός δικτύου της τράπεζάς σας, το ίδιο ποσό σας χρεώνεται όταν κάνετε ανάληψη σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή