«Να μπει φρένο στη χυδαιότητα» απαιτεί η Ν.Δ.

«Να μπει φρένο στη χυδαιότητα» απαιτεί η Ν.Δ.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπασμωδικές κινήσεις σε μια προσπάθεια διόρθωσης των αλγεινών εντυπώσεων που άφησε η διαχείριση της κρίσης με τις φονικές πυρκαγιές αποδίδει η Νέα Δημοκρατία στον κ. Αλέξη Τσίπρα. Τη νέα αφορμή για τη συνεχιζόμενη επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να ανακοινώσει την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την αντικατάστασή της από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, η οποία θα αποτελεί αυτοτελή υπηρεσία.

Ο κ. Τσίπρας φρόντισε να υπογραμμίσει ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας θα είναι πρόσωπο εγνωσμένου επιστημονικού κύρους και η επιλογή του θα γίνει με βάση τα πλέον αδιάβλητα κριτήρια, κάτι που ισοδυναμεί με έμμεση ομολογία ότι η αξιοκρατία σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των νευραλγικών υπηρεσιών δεν βρισκόταν μέχρι πρόσφατα στην πρώτη θέση των ιεραρχήσεων της κυβέρνησης.

«Είναι ενθαρρυντικό που ο πρωθυπουργός, έστω με καθυστέρηση, υιοθέτησε την αυτονόητη ανάγκη σύστασης ενός νέου οργάνου Πολιτικής Προστασίας με στελέχη που θα επιλεγούν με αξιοκρατικά κριτήρια», ήταν το ειρωνικό σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι ιθύνοντες της Πειραιώς διατυπώνουν παράλληλα το ρητορικό ερώτημα περί της σκοπιμότητας της πρόσφατης αντικατάστασης των επικεφαλής της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της (υπό κατάργηση πλέον) Πολιτικής Προστασίας με πρόσωπα που έχουν κύριο προσόν την ταύτιση με το κομματικό κατεστημένο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, δεν πέρασε απαρατήρητη στην Πειραιώς η δραστική μεταβολή στο ύφος του πρωθυπουργού. Μίλησε για «ανείπωτη τραγωδία» και για «βαθύ τραύμα σε όλους μας», προχώρησε σε διατυπώσεις ψυχαναλυτικού ύφους («μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;») και κυρίως ζήτησε τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων: Αφενός για την πλήρη διερεύνηση των ευθυνών και αφετέρου για τη στήριξη της προσπάθειας για σύσταση της νέας υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων και για την αντιμετώπιση της οικιστικής αυθαιρεσίας.

Επρόκειτο ουσιαστικά για τη στρατηγική σεμνότητας και ταπεινότητας, που επιστρατεύεται από τους πολιτικούς στα δύσκολα και ταυτόχρονα αποδεικνύεται χρήσιμη για τη συσκότιση των πραγματικών ευθυνών.

Παρεμβολή Αυλωνίτου

Την ώρα, όμως, που ο πρωθυπουργός εγκαινίαζε τη νέα αυτή προσέγγιση, άρχισε να κυριαρχεί στην επικαιρότητα η «εκτός γραμμής» τηλεοπτική επίθεση της βουλευτού Ελένης Αυλωνίτου, η οποία χρησιμοποίησε ανάρμοστους χαρακτηρισμούς κατά του κ. Μητσοτάκη.

Την κ. Αυλωνίτου έσπευσε να αποδοκιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου Ράνιας Σβίγκου, αλλά η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε στο… κρεσέντο ποιότητας της βουλευτού λέγοντας ότι «δεν θα ακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη χυδαιότητα». Αργότερα, η ίδια η πρώην κολυμβήτρια ζήτησε συγγνώμη με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βεβαίως, ελάχιστοι αμφισβητούν ότι η «κατάδυση Αυλωνίτου» προϊδεάζει για το επίπεδο που θα αγγίξει ο πολιτικός λόγος στην τελική ευθεία των εκλογών, η οποία μπορεί να είναι μακρά και τοξική.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης μελετά στα Χανιά τις πρώτες εισηγήσεις συνεργατών του σχετικά με την εφετινή ομιλία του στη ΔΕΘ, αλλά μάλλον γνωρίζει ότι εκείνο που αναφέρεται εσχάτως σε πολλές συζητήσεις πολιτών δεν είναι τόσο το πρόγραμμα της Ν.Δ., αλλά αν μετά τις διακοπές θα διατηρήσει ή όχι το νέο επιμελώς αξύριστο λουκ του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή