Politico: «Σωσίβιο» για τον Ασαντ οι εξαγωγές φωσφορικού άλατος στην Ελλάδα

Politico: «Σωσίβιο» για τον Ασαντ οι εξαγωγές φωσφορικού άλατος στην Ελλάδα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σωσίβιο» για την εύθραυστη οικονομία της Συρίας είναι σύμφωνα με άρθρο του Politico οι εισαγωγές φωσφορικού άλατος στην Ελλάδα από ορυχεία κοντά στην αρχαία πόλη της Παλμύρα.

Οι πωλήσεις του ορυκτού είναι ολοένα και πιο σημαντικές για τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ, καθώς οι διεθνείς κυρώσεις κατά του αργού πετρελαίου που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο περιορίζουν την πρόσβασή του στο σκληρό νόμισμα.

Από το 2009 έως το 2011, η Συρία παρείχε σχεδόν το ένα πέμπτο των εισαγωγών φωσφορικών αλάτων στην ΕΕ, αλλά οι πωλήσεις αυτές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου.

Τα επίσημα στοιχεία για τις εισαγωγές στην ΕΕ δείχνουν ότι οι αποστολές φωσφορικών αλάτων στην Ευρώπη – με κύριο αποδέκτη σχεδόν αποκλειστικά την Ελλάδα – όχι μόνο συνεχίζονται αλλά έχουν τριπλασιαστεί για το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Απριλίου 2018.

Οι ποσότητες παραμένουν μικρές σε σύγκριση με την περίοδο πριν τον συριακό πόλεμο, ωστόσο με επιστροφή στην αγορά της ΕΕ και τον γιγάντιο γεωργικό τομέα της δίνεται ισχυρή (σ.σ. οικονμική) ώθηση στην Συρία.

Σύμφωνα με στοιχεία από συριακές βάσεις δεδομένων που επικαλείται το Politico, οι συνολικές εξαγωγές φωσφορικών αλάτων ήταν πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια το 2010.

Τέλος, εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο κλάδο δήλωσαν ότι  η Συρία είναι σε θέση να εξάγει και πάλι επειδή οι Ρώσοι επενδυτές έχουν «αναστήσει» τα ορυχεία στην Παλμύρα, τα οποία ήταν υπό τον έλεγχο των μαζητών του Ισλαμικού Κράτους το 2015.

Οπως γράφει το Politico, ο Ασαν παραχώρησε τα ορυχεία στους Ρώσους πέρυσι αφού οι τελευταίοι τον βοήθησαν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: POLITICO

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή