Η ιστορία μιας… αρωματικής ένωσης

Η ιστορία μιας… αρωματικής ένωσης

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τι άλλο παρά με μια έκθεση γιορτάζει τα 80 χρόνια της η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) και παρουσιάζει στο Μουσείο Μαστίχας του νησιού τεκμήρια για την παραγωγή και το εμπόριο της γευστικού και αρωματικού αυτού προϊόντος. Ετσι, αν βρεθείτε στη Χίο, αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο ζηλευτό μουσείο που έχει δημιουργήσει το Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και να δείτε την περιοδική έκθεση με υλικό που βασίζεται στην ιστορική ΕΜΧ. Φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα, οπτικοακουστικά τεκμήρια, έγγραφα, παρουσιάζουν την ιστορία της ένωσης και τα χρόνια πριν από το 1938, χρονιά κατά την οποία ψηφίστηκε ο νόμος για τη σύσταση πρωτοβάθμιων σωματίων και οδήγησε στην ίδρυση της ΕΜΧ.

Η ένωση στήριξε τους παραγωγούς, αναβάθμισε την τοπική οικονομία, προσαρμόστηκε στις αλλαγές των καιρών, πέτυχε να καθιερώσει τη φήμη του Pistacia lentiscus var. Chia, την ποικιλία απ’ όπου παράγεται η μαστίχα. Η περιοδική και μόνιμη έκθεση του μουσείου για τη μαστίχα και τα μαστιχοχώρια δημιουργεί επίσης σκέψεις για τις δυνατότητες που προσφέρουν τα ιδιαίτερα αγροτικά προϊόντα αλλά και τη σχέση μας μαζί τους, αφού και αυτά κόντεψαν να αφανιστούν στις φωτιές του 2016.

​​«80 χρόνια ΕΜΧ: Ιστορίες με άρωμα μαστίχας», Μουσείο Μαστίχας Χίου, έως 20/9.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή