Εξοικονόμηση ενέργειας 25% στα δημόσια κτίρια

Εξοικονόμηση ενέργειας 25% στα δημόσια κτίρια

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Ακαδημαϊκή κοινότητα, τεχνικός κόσμος και Αυτοδιοίκηση ενώνουν τις δυνάμεις τους στη Δυτική Ελλάδα για να εξοικονομήσουν ενέργεια, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος, που μπορεί να φθάσει ακόμα και το 25%. Βασικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου που έχουν θέσει το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, τα δύο Τεχνικά Επιμελητήρια σε Πάτρα και Αγρίνιο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα είναι η τοποθέτηση «έξυπνων» μετρητών ενέργειας στα κτίριά τους.   

«Οι “έξυπνοι” μετρητές στα κτίρια είναι μία ιδέα που είχαμε από ένα αντίστοιχο έργο που είχε πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νίκος Μπαλαμπάνης. «Τοποθετούνται στους ηλεκτρολογικούς πίνακες των κτιρίων, όπου υπάρχει μία πλήρης άποψη των καταναλώσεων. Μέσω των καταγραφών του μετρητή μπορεί να διαπιστωθεί ότι κάποιες ώρες μέσα σε ένα 24ωρο υπήρξε περισσότερη κατανάλωση από το αναμενόμενο, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται σε διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος ή σε ένα μηχάνημα που ξεκίνησε να λειτουργεί χωρίς χρονοδιακόπτη, ή ακόμα σε λανθασμένους χειρισμούς». Οπως εξηγεί ο ίδιος, «όπου φορείς έχουν εγκαταστήσει “έξυπνους” μετρητές, διαπιστώθηκε μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, σε ετήσια βάση, μέχρι και 25%».

Οσον αφορά τον τρόπο συνεργασίας των φορέων που θα τοποθετήσουν «έξυπνους» μετρητές στα κτίριά τους, ο Νίκος Μπαλαμπάνης λέει ότι «θα παρακολουθούνται από μία βάση δεδομένων, μέσω της οποίας θα είναι δυνατόν υπάρχει μία πλήρης άποψη των ενεργειακών καταναλώσεων των κτιρίων». Και προσθέτει ότι «στο τέλος αυτής της προσπάθειας θα υπάρχει μια πάρα πολύ καλή εικόνα των καταναλώσεων που έχουν τα κτίριά μας και ως εκ τούτου θα μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας». Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι «θα πρέπει να περάσει ένα κάποιο χρονικό διάστημα για να υπάρξει ένα σοβαρό αποτέλεσμα και μια σοβαρή βάση δεδομένων». 

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, θα είναι η υπογραφή μιας προγραμματικής σύμβασης και η ίδρυση μιας ενεργειακής κοινότητας, «ώστε να μπούμε σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου να αναβαθμίσουμε ενεργειακά τα κτίρια και να έχουμε μικρότερες καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος».

Παρεμβάσεις

Οι ενέργειες αυτές, σύμφωνα με τον κ. Μπαλαμπάνη, «μπορεί να είναι για παράδειγμα αλλαγές λαμπτήρων, αντικατάσταση πετρελαίου θέρμανσης με αντλίες θερμότητας, καθώς και άλλες ηλεκτρολογικές παρεμβάσεις που έχουν ως κύριο στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους».

Ενας ακόμη στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, κατά τον αντιπεριφερειάρχη «είναι να στείλουμε το μήνυμα στο κοινωνικό σύνολο, ότι μπορεί να εκμεταλλευθεί, είτε ατομικά είτε μέσω συνεργασιών τις δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία για τις ενεργειακές κοινότητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή