Βρετανία: «Εξευτελισμός» καλλιτεχνών για μία βίζα

Βρετανία: «Εξευτελισμός» καλλιτεχνών για μία βίζα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δώδεκα συγγραφείς, οι οποίοι σχεδίαζαν να συμμετάσχουν στο φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου του Εδιμβούργου, δεν θα το κάνουν, αφού οι βίζες τους ανακλήθηκαν, σύμφωνα με τον διευθυντή του φεστιβάλ Νικ Μπάρλεϊ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η «ταπεινωτική» διαδικασία αίτησης για βίζα θα αποτρέψει τους καλλιτέχνες από το να επισκέπτονται τη Μεγάλη Βρετανία.

Το φεστιβάλ, το οποίο ξεκινά το Σάββατο και περιλαμβάνει την εμφάνιση 900 συγγραφέων και σκιτσογράφων από 55 κράτη, συνήθως παρέχει βοήθεια με τις αιτήσεις για βίζα. Φέτος, όπως δήλωσε ο Μπάρλεϊ, περίπου δώδεκα άτομα υπέστησαν μια πολύ δύσκολη διαδικασία προκειμένου να εξασφαλίσουν βίζα. Προέρχονταν από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ενώ ένας συγγραφέας ήταν Λευκορώσος. Οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν. Ορισμένες παρέμειναν εκκρεμείς, παρότι κάποιοι από τους συγγραφείς πρέπει να εμφανιστούν στο φεστιβάλ σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Μπάρλεϊ, ζητήθηκε από τους δώδεκα συγγραφείς να παρέχουν τραπεζικά στοιχεία μιας τριετίας για να αποδείξουν ότι είναι οικονομικώς ανεξάρτητοι, παρότι εισπράττουν αμοιβή για να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Βιβλίου του Εδιμβούργου και έχουν εκδότες και το φεστιβάλ που εγγυώνται ότι θα καλύψουν το κόστος της παραμονής τους στην Βρετανία. Ο Μπάρλεϊ επισήμανε ότι καταθέσεις που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν με ευκολία χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογία για την απόρριψη της αίτησης βίζας. Μία συγγραφέας αναγκάστηκε να καταθέσει τρεις φορές αίτηση εξαιτίας των τραπεζικών στοιχείων της.

Βιομετρικά

Ο Μπάρλεϊ αποκάλεσε τη διαδικασία «εξευτελιστική». «Ενας συγγραφέας έπρεπε να δώσει πιστοποιητικό γέννησης, το πιστοποιητικό γάμου, το πιστοποιητικό γέννησης της κόρης του και στη συνέχεια να κάνει βιομετρικές μετρήσεις. Ηθελε να τα παρατήσει σε εκείνο το σημείο γιατί δεν άντεχε άλλο, αλλά του ζητήσαμε να συνεχίσει. Η σχέση μας με τους συγγραφείς καταστρέφεται γιατί το σύστημα είναι τελείως ακατάλληλο για τον σκοπό του. Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν τα πάντα και τελικά οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν».

Η Ντέιντρε Μπροκ, βουλευτής για το Βόρειο Εδιμβούργο και το Λιθ, η οποία εργάζεται σε συγκεκριμένες υποθέσεις για πολλά από τα φεστιβάλ του Εδιμβούργου, έφερε το θέμα στο Κοινοβούλιο. Οπως δήλωσε, το γραφείο της παρατηρεί αυξανόμενες καθυστερήσεις και απορρίψεις για καλλιτέχνες και διοργανωτές, ιδιαίτερα από τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, οι απορρίψεις αιτήσεων για βίζα επισκεπτών από τη Μέση Ανατολή έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Το 2007, το 18% των 5.248 αιτήσεων βίζας από Σύρους πολίτες απορρίφθηκε. Το ποσοστό αυξήθηκε στο 68% το 2016, αν και οι αιτήσεις βίζας μειώθηκαν στις 3.695. Μόνον το 15% των 1.891 αιτήσεων από τα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη απορρίφθηκε, ενώ το ποσοστό το 2016 έφθασε το 40% στις 3.751 αιτήσεις. Την ίδια χρονιά, περισσότερες από 8.000 ιρανικές αιτήσεις απορρίφθηκαν, το 52% από τις 16.900, συγκριτικά με το 18% των 38.459 το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή