#MeToo «φωνάζει» σταδιακά και η Κίνα

#MeToo «φωνάζει» σταδιακά και η Κίνα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Με τη βοήθεια του Διαδικτύου, το κίνημα #MeToo εξαπλώνεται σταδιακά και στην Κίνα, απαιτώντας από τις Αρχές και τον επιχειρηματικό κόσμο να δώσει τέλος στην κουλτούρα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Το τελευταίο κύμα αποκαλύψεων τέτοιων περιστατικών ξέσπασε τον περασμένο μήνα, όταν ο Λέι Τσουάνγκ, ιδρυτής ανθρωπιστικής οργάνωσης, ομολόγησε ότι υπήρξε δράστης σεξουαλικής παρενόχλησης και παραιτήθηκε. Εκτοτε, περισσότερες από 20 γυναίκες κατήγγειλαν τέτοια περιστατικά.

Η Ιλέιν Τσεν, στέλεχος επιχείρησης προϊόντων ομορφιάς, αναφέρει: «Ο σκοπός της διαδικτυακής κινητοποίησής μας είναι απλός. Κάθε γυναίκα, η οποία θα αποκαλύπτει τέτοιο περιστατικό, θα μπορεί να βρει στήριξη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή χώρο, στον οποίο οι γυναίκες θα μπορούν να αποκαλύψουν κρούσματα παρενόχλησης, να εξασφαλίσουν συμβουλές από ψυχολόγους και νομικούς». Η Τσεν ανήκει σε ομάδα στο WeChat, τη δημοφιλέστερη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της Κίνας. Η ομάδα της Τσεν έχει φθάσει τα 200 μέλη τις τελευταίες ημέρες, με εθελοντές να καταγράφουν νέες καταγγελίες, να προσφέρουν νομικές συμβουλές και να διοργανώνουν εκστρατείες στα μέσα ενημέρωσης.

Τα επίσημα στοιχεία για τη σεξουαλική παρενόχληση στην Κίνα δεν είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Σε ανεπίσημες σφυγμομετρήσεις, όμως, το ένα τρίτο των φοιτητριών δηλώνει ότι έχει υποστεί σεξουαλική βία ή παρενόχληση, σύμφωνα με στοιχεία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Οικογενειακός Σχεδιασμός».

Παρότι, όμως, το κίνημα #MeToo κινητοποίησε γυναίκες σε όλον τον πλανήτη, με αφορμή τα κρούσματα παρενόχλησης από τον παραγωγό Χάρβεϊ Ουάινσταϊν, η Κίνα απουσίαζε.

Παρά τις καταγγελίες τον περασμένο Δεκέμβριο, εναντίον Κινέζου καθηγητή πανεπιστημίου, οι κινεζικές αρχές προτίμησαν να αποσιωπήσουν το ζήτημα, λογοκρίνοντας σχετικά μηνύματα στο δίκτυο Weibo. Οι γυναίκες, μέλη της ομάδας της Τσεν, όμως, επέμειναν και εξασφάλισαν κυβερνητική δέσμευση για εκπόνηση κώδικα συμπεριφοράς για τους χώρους εργασίας, καλώντας τις επιχειρήσεις και τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις να βοηθήσουν στη δημιουργία μηχανισμού ανώνυμης καταγγελίας τέτοιων περιστατικών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή