Οι «Ελληνικές Θάλασσες» από το Μουσείο Μπενάκη στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Οι «Ελληνικές Θάλασσες» από το Μουσείο Μπενάκη στο αεροδρόμιο της Αθήνας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα υπάρξουν αρκετοί ταξιδιώτες που θα θέλουν να σκοτώσουν τον χρόνο τους στο αεροδρόμιο καθώς θα περιμένουν την πτήση τους ή έναν δικό τους άνθρωπο στο «Ελ. Βενιζέλος», που θα σταθούν μπροστά στις φωτογραφίες που παρουσιάζονται έως τις 10 Οκτωβρίου. Είναι στον γνώριμο εκθεσιακό χώρο που έχει την ονομασία «Τέχνη & Πολιτισμός» στο Επίπεδο Αφίξεων (Είσοδος 1, πρόσβαση ελεύθερη σε 24ωρη βάση) και εκεί, σε αυτό το υπερώο, θα υπάρχει για όλο το καλοκαίρι η επαφή με μία κοιτίδα παλιάς Ελλάδας. Από εκείνη την Ελλάδα την αυθεντική, που σήμερα ορισμένοι περιβάλλουν με νοσταλγία. Το ζητούμενο όμως δεν είναι η νοσταλγία αλλά η κατανόηση αυτού του τόπου.

Οι «Ελληνικές Θάλασσες» από το Μουσείο Μπενάκη στο αεροδρόμιο της Αθήνας-1

Βούλα Παπαϊωάννου, «Αίγινα», 1950-1955.

Ολες οι φωτογραφίες προέρχονται από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, που συνεχίζει τη συνεργασία του με το αεροδρόμιο, και που δίνει τη δυνατότητα σε Ελληνες και ξένους να δουν και κάτι πέρα από τα στερεότυπα και προβλέψιμα. Η έκθεση με τίτλο «Ελληνικές Θάλασσες – Ενα φωτογραφικό ταξίδι στον χρόνο» είναι προβολή φωτογραφιών σε βίντεο. Θα ήταν προτιμότερο να ήταν κανονική έκθεση με εκτυπωμένες τις φωτογραφίες, αλλά έστω και έτσι, είναι τέτοια η ποιότητα του υλικού που αποζημιώνει. Ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξωστρέφεια του πολύτιμου φωτογραφικού υλικού που έχει στα αρχεία του το Μουσείο Μπενάκη.

Οι «Ελληνικές Θάλασσες» από το Μουσείο Μπενάκη στο αεροδρόμιο της Αθήνας-2

Bartolomeo Borri, «Το λιμάνι της Κέρκυρας», περ. 1885 

 

Είναι μία επιλογή από φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στην ομότιτλη έκθεση που είχε διοργανώσει το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς την περίοδο 2013-14, σε επιμέλεια της Αλίκης Τσίργιαλου (υπεύθυνης των Φωτογραφικών Αρχείων), της Φανής Κωνσταντίνου (τέως υπεύθυνης των Φωτογραφικών Αρχείων) και του Κωστή Αντωνιάδη (καθηγητή στο TEI Αθηνών). Είναι ένας ανθός της ιστορικής φωτογραφίας με υπογραφές κορυφαίων φωτογράφων του 19ου και του 20ού αιώνα, πραγματικών ποιητών, οι φωτογραφίες των οποίων συγκροτούν μια πνευματική παρακαταθήκη εθνικού διαμετρήματος. Οι όψεις της παλιάς Ελλάδας, έτσι όπως προβάλλουν μέσα και από αυτήν την έκθεση, ανακαλούν την αγάπη αυτών των φωτογράφων απέναντι στον τόπο και τους ανθρώπους του με έναν τρόπο που σήμερα εμφανίζεται εντυπωσιακά αγνός και πρωτογενής. Ανάμεσα στις φωτογραφίες υπάρχουν έργα των πρωτοπόρων αδελφών Ρωμαΐδη ή και των κλασικών από τα μέσα του 20ού αιώνα, όπως είναι ο Δημήτρης Χαρισιάδης ή η Βούλα Παπαϊωάννου.

Αν βρεθείτε στο αεροδρόμιο, ξεκλέψτε λίγο χρόνο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή