Σε ελεύθερη πτώση το τουρκικό νόμισμα μετά τη «ρουκέτα» Τραμπ

Σε ελεύθερη πτώση το τουρκικό νόμισμα μετά τη «ρουκέτα» Τραμπ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντολή να διπλασιαστούν οι δασμοί στις τουρκικές εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα έδωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος Τραμπ δημιουργώντας πλέον ασφυκτικές συνθήκες για την τουρκική οικονομία. 

«Μόλις έδωσα εντολή για διπλασιασμό των δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο όσον αφορά την Τουρκία καθώς το νόμισμά της, η τουρκική λίρα, υποχωρεί ραγδαία έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας!» ανέφερε ο Τραμπ στην ανάρτησή του στο Twitter. «Το αλουμίνιο θα είναι τώρα 20% και ο χάλυβας 50%. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτόν τον καιρό», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ..

Η ανακοίνωση του Τραμπ ήρθε μία μόλις ώρα μετά τις δραματικές εκκλήσεις του Προέδρου Ερντογάν  προς τους πολίτες της να υπερασπιστούν τη χώρα τους σε αυτό που αποκάλεσε οικονομικό πόλεμο εναντίον της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις Τραμπ επέτειναν ακόμη περισσότερο την πτώση της τουρκικής λίρας που κατέγραψε υποχώρηση 19% έναντι του δολαρίου.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας ανερχόταν σε 6,6115 για ένα δολάριο στις 16.35 ώρα Ελλάδας και βρέθηκε στο 6,87 μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ΗΠΑ, μεγαλύτερος εισαγωγέας χάλυβα στον κόσμο, είχαν ανακοινώσει την επιβολή δασμών 25% στο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο τον Μάρτιο σε εισαγωγές από διάφορες χώρες.

Εκτοτε οι ήδη τεταμένες σχέσεις -για μία σειρά άλλων λόγων-  μεταξύ των δύο χωρών έχουν σημαντικά επιδεινωθεί δεδομένου ότι η Τουρκία είναι η 6η κατά σειράν χώρα σε εξαγωγές χάλυβα προς τις ΗΠΑ.

Έτσι νωρίτερα στην τρέχουσα εβδομάδα, τουρκική επιτροπή μετέβη στην Ουάσινγκτον για συναντήσεις με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και το Υπ. Οικονομικών. Οι συνομιλίες απέβησαν άκαρπες.

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κράτησης του πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Οι κυρώσεις αφορούσαν ειδικότερα τους Τούρκους υπουργούς Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, για τον ρόλο που είχαν διαδραματίσει κατά τη σύλληψη και κράτηση του Μπράνσον.

Η σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «οι εν λόγω αξιωματούχοι υπηρετούν ως επικεφαλής τουρκικών κυβερνητικών οργανισμών, που είναι υπεύθυνοι για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και πλέον εμπίπτουν στις προβλέψεις του νόμου για  πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε άτομα που εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή διαφθορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή