ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Έξοδος

Το σημείο και η θέα αρκούν για να γεμίσει το μαγαζί. Το κτίριο του 18ου αιώνα, στο οποίο στεγάζεται το Kastro’s, βρίσκεται στην περιοχή του κάστρου της Χώρας πάνω από τη Μικρή Βενετία και πρόκειται για το σπίτι της προγιαγιάς του Αλέξη, το οποίο μετατράπηκε σε καφέ μπαρ από το 1976.  

Στον εσωτερικό χώρο έχουν γίνει ελάχιστες αλλαγές τα τελευταία χρόνια, όμως ποιος προφταίνει να κοιτάξει τη διακόσμηση όταν τον ξελογιάζει η θάλασσα, πάνω από την οποία είναι «κρεμασμένο» το μαγαζί… 

Ο νεαρός ιδιοκτήτης Αλέξης Καρατζάς βάζει την πινέζα του Kastro’s στον χάρτη της μυκονιάτικης γαστρονομίας. Παίρνει τη σκυτάλη από τον πατέρα του Κώστα ο οποίος δεν αποσύρεται και μαζί προχωράνε την κουζίνα του εστιατορίου ένα βήμα πιο πέρα. Αρωγός στην εξέλιξη είναι ο νεαρότατος σεφ Στέργιος Ντόμη που, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες και την ομάδα της κουζίνας, χτίζουν ένα μενού με ξεκάθαρη ροπή προς την ελληνική κουζίνα, με «εύπεπτη» δημιουργικότητα και διαλεχτές πρώτες ύλες. Έτσι η εμβληματική μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα σερβίρεται με τη μορφή σπρινγκ ρολς που γεμίζονται με τυροβολιά, ξινότυρο και γιαούρτι. Οπωσδήποτε προτείνω τη σαλάτα με κινόα, πεπόνι, σταφίδες, προσούτο Δράμας, φουντούκι και λάδι δυόσμου, και το απίθανο ταρτάρ σολομού με κρέμα λεμονιού και κρέμα μαστίχας. Απίθανα ψημένες είναι οι γαρίδες με δυνατή σάλτσα μυκονιάτικης κοπανιστής - σπουδαία εκδοχή της γαρίδας σαγανάκι. Το σερί της επιτυχίας συνεχίζεται τόσο με την, υποδειγματικής φινέτσας, ψητή τσιπούρα όλο χυμούς με μια σάλτσα από ζωμό ψαριού και βλήτα, όσο κι από το καρέ αρνιού με κρούστα μυρωδικών και φιστικιού, με σάλτσα ταχίνι και μεταξένιο πουρέ μελιτζάνας. Αντί άλλου επιδορπίου απολαύσαμε ένα ψητό, βουτυράτο μανούρι με σπιρτόζικη μαρμελάδα πιπερόριζας με ένα παγωμένο, εμφιαλωμένο τσίπουρο.   

 Η προσπάθεια στην κουζίνα υπογραμμίζεται και από μια αξιόλογη λίστα με κρασιά που τιμούν τον τόπο τους. Ο Αλέξης έχει ερευνήσει και τροφοδοτήσει το εστιατόριο με μία ενδιαφέρουσα ποικιλία από κυκλαδίτικα και ελληνικά κρασιά, και πάει ένα βήμα πιο πέρα από τη μονοτονία των οινικών μενού της Μυκόνου. Αξιοσημείωτες είναι οι τιμές τους συνυπολογίζοντας και τον παράγοντα «Μύκονος». Επίσης υπάρχει μια μικρή λίστα με καλοφτιαγμένα, νόστιμα κοκτέιλ. 

Η γεύση που αφήνει το Kastro’s είναι αυτή που θα ήθελα να μείνει στον επισκέπτη που θέλει να βιώσει τον παλμό της Μυκόνου, αποφεύγοντας τα high end ξενοδοχειακά εστιατόρια. Ακόμα κι αν είναι τσιμπημένες οι τιμές (όπως παντού στο νησί), εδώ θα έφερνα σίγουρα έναν ξένο που θέλει να γευτεί μοντέρνα ελληνική κουζίνα.    ■

Αγίων Αναργύρων 1, Παραπορτιανή, Μικρή Βενετία, Χώρα Μυκόνου, T/22890-23.072. Καθημερινά 10.00-01.00, 60 ευρώ/άτομο χωρίς ποτά. 

 

Περιοδικό "Κ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ