Απότομη προσγείωση λόγω Τουρκίας

Απότομη προσγείωση λόγω Τουρκίας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κραχ στην τουρκική λίρα, το οποίο προκάλεσε έντονους τριγμούς στις διεθνείς αγορές και φόβους για διάχυση της κρίσης εκτός των συνόρων, η συνέχιση της επιδείνωσης των ελληνικών ομολόγων η οποία βάζει «πάγο» στα όποια σχέδια για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, οι ανησυχίες γύρω από την Ιταλία αλλά και το επίσημο –αν και αποτιμημένο από την αγορά– τέλος της κατ’ εξαίρεσιν αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες (waiver), δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για το ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο δεν μπόρεσε παρά να παραδοθεί στα χέρια των πωλητών, κλείνοντας την εβδομάδα με ισχυρές απώλειες. Ο τζίρος, χάρη σε μια μικρή βοήθεια από τα νέα πακέτα στον ΟΤΕ, εμφανίστηκε μεν ελαφρώς αυξημένος, αλλά στην ουσία κινήθηκε στα γνωστά υποτονικά του επίπεδα και κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ, με τους εγχώριους αναλυτές να σχολιάζουν πως όσο η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει πενιχρή, δεν υπάρχουν περιθώρια για το ρηχό Χ.Α. να αλλάξει πορεία και να μπει στο ραντάρ των ξένων χαρτοφυλακίων.

O Γενικός Δείκτης, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης αντιστάθηκε, το τελευταίο δίωρο έχασε τις δυνάμεις του και έκλεισε με απώλειες 1,45%, στις 743,73 μονάδες, και στα χαμηλά ημέρας. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,62%, στις 1.966,12 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,03% στις 798,53 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,2 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 2,35%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 5,48%. Η επιβάρυνση της τεχνικής εικόνας προϊδεάζει για ενδεχόμενη συνέχιση του κλίματος αποεπενδύσεων, με τους αγοραστές να καλούνται να επιδείξουν τα αντανακλαστικά τους στις περιοχές στήριξης της ζώνης των 740-750 μονάδων, εκτιμά η Κύκλος Χρηματιστηριακή. Οπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit, «οι προσδοκίες μας για το ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένουν χαμηλές, ειδικότερα στην περίπτωση που συνεχιστεί η άνοδος της απόδοσης της 10ετίας. Εκτιμάμε ότι αν υπερβούμε το επίπεδο του 4,50%, ενδέχεται να στενέψουν σημαντικά τα περιθώρια χρηματοδότησης από τις αγορές στο εγγύς μέλλον, μιας και θα βρισκόμαστε μόλις στην αρχή. Εν τω μεταξύ, το γειτονικό περιβάλλον δεν είναι υποστηρικτικό, καθώς είναι δεδομένο ότι τα ιταλικά spread δεν θα αφήσουν τα ελληνικά ανεπηρέαστα, ενώ και η διολίσθηση της τουρκικής λίρας καλλιεργεί έντονη ανησυχία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή