Εντονη νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Εντονη νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές με πρωταγωνιστές των απωλειών τις τράπεζες μετά τις ανησυχίες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον αντίκτυπο που θα έχει η αδύναμη τουρκική λίρα στο τραπεζικό σύστημα. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι ανησυχίες της ΕΚΤ προκάλεσαν την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος (-20%) έως τις 7 λίρες/δολάριο και τη «βουτιά» έως 8% του τουρκικού χρηματιστηρίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους FT, η ισπανική BBVA, η ιταλική Unicredit και η γαλλική BNP Paribas θα μπορούσαν να επηρεαστούν σημαντικά από την υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος. Η μετοχή της BBVA υποχώρησε 5,6%, η μετοχή της Unicredit 4,7% και αυτή της BNP Paribas 3%.

Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν και στη μετοχή της Ryanair μετά τις ακυρώσεις πτήσεων, εξαιτίας της απεργίας πιλότων από την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Σουηδία. Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2018, ανεβάζοντας ρυθμούς σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. To πρώτο τρίμηνο, η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 0,2%. Ωστόσο, η ανάπτυξη βασίστηκε κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς η μεταποίηση συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο. Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,07%, στις 385 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,97%, στις 7.667 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,99%, στις 12.424 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,59%, στις 5.414 μονάδες.

Αντιστοίχως, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,56%, στις 9.602 μονάδες, και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 2,51%, στις 21.090 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,4%, στα 67,70 δολάρια ανά βαρέλι, και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,2%, στα 1.221 δολάρια/ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ «βουλιάζει» σε χαμηλό 13 μηνών έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας πτώση 1%, στο 1,1418 από 1,1526 την προηγούμενη ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή