«Μας επιτίθενται οικονομικοί δολοφόνοι», λέει ο Ταγίπ Ερντογάν

«Μας επιτίθενται οικονομικοί δολοφόνοι», λέει ο Ταγίπ Ερντογάν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον βομβαρδισμό της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, το καλοκαίρι του 2016, παρομοίασε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα του, μιλώντας για «λόμπι των ισοτιμιών» και «οικονομικούς δολοφόνους» που επιτίθενται στη χώρα.

«Να είστε βέβαιοι ότι δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο», είπε ο Ερντογάν. «Μην ανησυχείτε για τις εκστρατείες εις βάρος μας. Αν αυτοί έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας και τον Θεό μας. Θέλω την υπομονή σας», είπε. Παράλληλα, προέτρεψε όσους έχουν σκληρό νόμισμα να το ανταλλάξουν.

«Αν έχει κανείς δολάρια ή χρυσό στο μαξιλάρι του, πρέπει να τα ανταλλάξει με λίρες στις τράπεζες. Είναι μια εθνική μάχη, αυτή θα είναι η απάντησή μας σε αυτούς που μας κήρυξαν τον οικονομικό πόλεμο».

Υπό τον φόβο κυρώσεων

Η αποσταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας εντείνεται λόγω του φόβου νέων κυρώσεων από την Ουάσιγκτον προς την Τουρκία. «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την περίοδο», ανέφερε το tweet του Αμερικανού προέδρου, με το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε αύξηση των δασμών στο τουρκικό αλουμίνιο και χάλυβα και αναφερόταν στην κάθετη πτώση της τουρκικής λίρας. Επενδυτές προσπαθούν να μειώσουν την έκθεσή τους στη χώρα, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο, η επόμενη κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αφορά τον τραπεζικό τομέα και όχι πλέον «ανώδυνα» μέτρα όπως οι κυρώσεις που επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας. «Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να επιβάλει νέες ποινές στην Τουρκία λόγω της άρνησής της να απελευθερώσει τον πάστορα Αντριου Μπράνσον από τη Βόρεια Καρολίνα, ο οποίος συνελήφθη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016», έγραψε την Πέμπτη η Wall Street Journal. Μία ημέρα νωρίτερα, αποστολή Τούρκων αξιωματούχων υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ είχε συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της διαμάχης. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται», ήταν η λακωνική δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεν Χέδερ Νάουερτ. Η αποστολή επέστρεψε στην Τουρκία με λίστα 14 προσώπων, πέραν του Μπράνσον, την απελευθέρωση των οποίων ζητεί η Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά της, η Τουρκία προσπαθεί να αποσπάσει εξαίρεση από τις κυρώσεις που σκοπεύει να επιβάλει η Ουάσιγκτον στις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Ιράν και να επιτύχει την απελευθέρωση στελέχους της τουρκικής τράπεζας Halkbank, που κατηγορείται για συμμετοχή στην παραβίαση κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Πάνω απ’ όλα, όμως, προσπαθεί να αποτρέψει κινήσεις που θα την οδηγήσουν στην οικονομική καταστροφή.

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στη Γερμανία για επίσημη επίσκεψη. «Η Τουρκία και η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούν για να προστατεύσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα», ανέφερε το χθεσινό κύριο άρθρο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ», ένδειξη ότι η Τουρκία προσπαθεί να αναδιατάξει τις συμμαχίες της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή