Νέες ισχυρές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

Νέες ισχυρές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σεισμικά κύματα που στέλνει στις διεθνείς αγορές –και ειδικά στις αναδυόμενες– η κρίση που χτυπά την Τουρκία με επίκεντρο την κατάρρευση του νομίσματός της, τροφοδοτώντας μαζικές εκροές από όλα τα assets που ενέχουν ρίσκο, ταρακούνησαν έντονα για δεύτερη ημέρα τα ήδη ευαίσθητα στις παγκόσμιες εξελίξεις ελληνικά ομόλογα, στέλνοντας τις αποδόσεις τους σε επίπεδα που πλέον είναι απαγορευτικά ακόμα και για σκέψη του οικονομικού επιτελείου για έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σκαρφάλωσε χθες στο 4,220%, με άνοδο της τάξεως του 1,7%, ενώ στο 3,253% διαμορφώθηκε η απόδοση του 5ετούς με άνοδο 1,4% και στο 3,752% η απόδοση του 7ετούς από 3,725% προηγουμένως. Σημειώνεται ότι το ελληνικό spread διαμορφώνεται στις 387,3 μονάδες βάσης έχοντας εκτιναχθεί κατά 30 μ.β. μέσα σε δύο ημέρες.

«Εκτός μνημονίων αλλά και εκτός… αγορών η Ελλάδα», σχολιάζουν χαρακτηριστικά εγχώριοι αναλυτές, επισημαίνοντας πως η συμπεριφορά των ελληνικών κρατικών τίτλων υποδηλώνει πως η περίοδος της ενισχυμένης εποπτείας δεν σηματοδοτεί και την επιστροφή του θετικού κλίματος απέναντι στη χώρα.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να θεωρούν ότι o κίνδυνος γύρω από την Ελλάδα (country risk) δεν έχει φύγει, παρόλο που σε λίγες ημέρες «απελευθερώνεται» από τα προγράμματα διάσωσης. Τόσο οι πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία του κόστους δανεισμού της χώρας όσο ο αποκλεισμός της Ελλάδας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάνουν τους επενδυτές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς απέναντι και στη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή