Ιταλία: Τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό

Ιταλία: Τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. «Ρήγματα» αρχίζουν να εμφανίζονται στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας, εξαιτίας των αντιμεταναστευτικών πρωτοβουλιών του υπουργού Εσωτερικών, αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στην εφημερίδα La Repubblica, ο πρόεδρος της Βουλής και στέλεχος του λαϊκιστικού Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S) Ρομπέρτο Φίκο καταδικάζει τη συμφωνία μεταξύ Ρώμης και Λιβύης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος, η οποία προβλέπει τον βίαιο επαναπατρισμό μεταναστών από την Ιταλία προς τη Λιβύη. «Η Λιβύη δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλής προορισμός. Τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών δεν είναι εγγυημένα και δεν είναι έτσι δυνατόν να επιβάλουμε τον επαναπατρισμό τους», είπε ο Φίκο.

Ο πρόεδρος της Βουλής συγκρούσθηκε, επίσης, με τον Σαλβίνι με αφορμή την ξενοφοβική ρητορική του νεοφασίστα υπουργού Εσωτερικών.

Αντιδράσεις

Ολοένα και περισσότερα στελέχη του Κινήματος των 5 Αστέρων εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες την αντίθεσή τους στην ακραία ρητορική του Σαλβίνι, μνημονεύοντας τη μεγάλη αύξηση των επιθέσεων με θύματα μετανάστες σε όλη την Ιταλία. Παράπονα εκφράζει και η εκλογική βάση του Κινήματος των 5 Αστέρων, ιδιαίτερα στο προπύργιο του κόμματος, την επαρχία της Καμπανίας στη νότια Ιταλία. «Ουδέποτε συμφώνησα με τη συνεργασία M5S και Λέγκας, γιατί απεχθάνομαι τον Σαλβίνι. Πέρασε όλη του την καριέρα βρίζοντας τους κατοίκους της νότιας Ιταλίας. Τα δύο κόμματα δεν έχουν κοινά σημεία, μόνο διαφορές», λέει ο Πάολο Σιλέτι, από την Καζέρτα, κοντά στη Νάπολη.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του κόμματος Λουίτζι Ντι Μάιο επέλεξε να μην τοποθετηθεί στην αντιπαράθεση Σαλβίνι – Φίκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή