Εικοσιτετράωρη απεργία από ΠΝΟ στις 3 Σεπτεμβρίου

Εικοσιτετράωρη απεργία από ΠΝΟ στις 3 Σεπτεμβρίου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, μετά την 24ωρη πανελλαδική απεργία την οποία ανακοίνωσε η ΠΝΟ προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην επιστροφή των παραθεριστών από τα νησιά λίγες μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μάλιστα, οι συνδικαλιστές απειλούν με κλιμάκωση αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με την ΠΝΟ, η διοίκησή της κατέληξε στην απόφαση προκήρυξης απεργίας ύστερα από την αποτυχημένη, όπως ισχυρίζεται, έκβαση της συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ ΠΝΟ και Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για την ανανέωση για το 2018 της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ κατηγορεί τον ΣEEN πως «ακολουθώντας αθέμιτη τακτική κωλυσιεργίας και αρνούμενος να χορηγήσει αύξηση στους μισθούς των ναυτεργατών στις παραπάνω Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για επτά συνεχόμενα χρόνια, δήλωσε στην Ομοσπονδία ανερυθρίαστα ότι τα μέλη του αδυνατούν να χορηγήσουν την οποιαδήποτε αύξηση, εμμένοντας στις στείρες διαπραγματευτικές τους θέσεις και οδηγώντας την όλη διαπραγματευτική διαδικασία, με αποκλειστική υπαιτιότητά τους, σε αδιέξοδο». Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν όμως τη φερόμενη απροθυμία του ΣΕΕΝ να χορηγήσει αυξήσεις ως εύλογη, με δεδομένη τη μεγάλη αύξηση της τιμής των καυσίμων την τελευταία διετία, η οποία απειλεί να βυθίσει τις εταιρείες σε ζημίες. Είναι χαρακτηριστικό των μαξιμαλιστικών αξιώσεων των ναυτεργατών το γεγονός πως στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται η «επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των τριών μνημονίων καθεστώς και πλήρη εξαίρεση από τον κοινωνιοκτόνο Ν. 4387/16», η αναστολή του άρθρου 29 του Ν. 4150/2013 περί συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας, η «αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών», η επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και άλλα.

Να σημειωθεί πως οι συνθήκες στην ακτοπλοϊκή αγορά πέραν των ακριβότερων καυσίμων παραμένουν δύσκολες: σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το υπουργείο Ναυτιλίας από τα λιμεναρχεία Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου και αφορούν τις γραμμές του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού, τον Ιούλιο διακινήθηκαν φέτος συνολικά 1.899.152 επιβάτες, έναντι 1.846.070 επιβατών το αντίστοιχο περσινό διάστημα, γεγονός που συνεπάγεται οριακή αύξηση κατά 2,87%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή