Η ενίσχυση του πληθωρισμού φέρνει πιο κοντά τις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

Η ενίσχυση του πληθωρισμού φέρνει πιο κοντά τις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δέκα ετών. Είναι πλέον πολλές οι πιθανότητες η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) να αυξήσει δύο ακόμα φορές τα επιτόκια δανεισμού έως τα τέλη του 2018. Η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την πίεση προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Τουρκία και η Αργεντινή, ενώ η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού είναι πιθανόν ότι δεν θα ευχαριστήσει ούτε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 4%. Η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 4,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό και τα επόμενα τρίμηνα.

Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε τον Ιούλιο με ρυθμό 2,9%, ετησίως, όσο δηλαδή και τον Ιούνιο, κυρίως εξαιτίας της ανόδου των τιμών των καυσίμων. Ωστόσο, η Fed ενδιαφέρεται περισσότερο για την πορεία του λεγόμενου «δομικού πληθωρισμού» (δεν υπολογίζεται η επίπτωση των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των επεξεργασμένων τροφίμων), ο οποίος ενισχύθηκε κατά 2,4% τον Ιούνιο, από 2,3% τον Ιούνιο. Πρόκειται για την ταχύτερη άνοδο του δομικού πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2008 και δείχνει ότι ενισχύονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία. Οι δασμοί που έχει επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε εισαγωγές προϊόντων από Κίνα, Ε.Ε., Καναδά, Μεξικό και Ιαπωνία ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, διότι αυξάνουν το κόστος των εισαγωγών, το οποίο δεν μπορούν να απορροφήσουν πλήρως οι επιχειρήσεις και το μετακυλίουν στους καταναλωτές. Μετά τη συνεδρίαση της Fed στις αρχές του μήνα, οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες είχαν ανακοινώσει πως ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει λίγο ώς πολύ αμετάβλητος.

Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού δύο φορές το 2018, τον Μάρτιο και τον Ιούνιο, και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα τα αυξήσει και τον Σεπτέμβριο, ενώ έχει προβλέψει μία ακόμη αύξηση τον Δεκέμβριο. Τον Ιούλιο, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είχε καταθέσει στο αμερικανικό Κογκρέσο πως «προς το παρόν, ο καλύτερος δρόμος να προχωρήσουμε είναι να εξακολουθήσουμε να αυξάνουμε σταδιακά τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού». Ο οικονομολόγος Μπεν Μέι της εταιρείας συμβούλων Oxford Economics εκτίμησε χθες, σε σημείωμα προς τους πελάτες της εταιρείας, πως η πολιτική οικονομικού προστατευτισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ είναι πιθανόν να ενισχύσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, ενώ μεσοπρόθεσμα μπορεί να ενισχύσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή