Οι πόλεις που «καπνίζουν»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι διακοπές στις πόλεις υποτίθεται ότι είναι αναζωογονητικές. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν τους τουρίστες ότι δαπανώντας ένα Σαββατοκύριακο στις πιο δημοφιλείς αλλά μολυσμένες πόλεις της Ευρώπης, μπορεί να έχουν τις ίδιες συνέπειες για την υγεία με το κάπνισμα ενός έως τεσσάρων τσιγάρων.

Ο παραλληλισμός ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στο κάπνισμα των τσιγάρων βασίζεται σε έρευνα του Berkeley Earth, που εστιάζεται στα μικροσωματίδια, τα οποία είναι το συχνότερα χρησιμοποιούμενο μέτρο για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αν και τα δεδομένα των τελευταίων μηνών είναι εύκολο να βρεθούν, είναι η πρώτη φορά που συνδυάζονται σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία για τον τουρισμό και τα δεδομένα για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι παραθεριστές τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν το καλοκαίρι.

«Οταν η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μεγάλη, ακούμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε έξω και να αθλούμαστε. Αλλά το περπάτημα στις πόλεις και το φαγητό σε υπαίθρια εστιατόρια είναι ακριβώς αυτά που συνιστούν τις διακοπές στην πόλη. Αυτή τη στιγμή, οι τουρίστες, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά, εξαναγκάζονται να καπνίζουν όσον αφορά τις συνέπειες για την υγεία τους», δήλωσε ο Ζενς Μιούλερ, συντονιστής ποιότητας ατμόσφαιρας και ντίζελ.

Στο… σκοτάδι

Ακόμα και μικρές ποσότητες ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να καταστρέψουν την καρδιά μας, σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύπανση μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από αυτή που έχει αναγνωριστεί σήμερα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι Αρχές τοποθετούν τους σταθμούς καταγραφής της ρύπανσης σε πάρκα ή ήσυχους δρόμους ή απλώς τους απενεργοποιούν γενικά προκειμένου να κρύψουν τα κακά αποτελέσματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να οδηγήσει τις κυβερνήσεις της Ρουμανίας και του Βελγίου στο δικαστήριο γι’ αυτή τη συμπεριφορά. Επίσης, οργανώσεις πολιτών, απαντώντας στο πρόβλημα, έχουν δημιουργήσει προγράμματα καταγραφής ρύπων. Αυτά τα προγράμματα έχουν καταγράψει πολύ υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση από τα επίσημα στοιχεία σε Ιταλία, Γερμανία, Βουλγαρία και Βέλγιο. Την ίδια στιγμή, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία θα καταβάλουν πολλά δισεκατομμύρια σε πρόστιμα για παραβίαση των προτύπων ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι επικεφαλής του τουριστικού τομέα πρέπει να προσέξουν. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική ανησυχία για τους Ευρωπαίους και σύμφωνα με έρευνα οι τουρίστες αποφεύγουν το Χονγκ Κονγκ εξαιτίας της κακής ατμόσφαιρας. Το καλοκαίρι είναι εποχή υψηλής επισκεψιμότητας σε Βαρκελώνη και Λονδίνο.

Τα αυτοκίνητα είναι η βασική πηγή μικροσωματιδίων στις πόλεις κατά τους θερινούς μήνες. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων παραβιάζουν τη νομοθεσία περί απόδοσης των καυσίμων, δίνοντας στην κυκλοφορία οχήματα που μολύνουν περισσότερο από όσο πρέπει. Η αυτοκινητοβιομηχανία ισχυρίζεται ότι τα σύγχρονα ντίζελ είναι «καθαρά», αλλά έλεγχοι που έγιναν υποδεικνύουν ότι αυτό είναι αναληθές. Ως αποτέλεσμα πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, το Αμβούργο και το Μιλάνο άρχισαν να περιορίζουν τα αυτοκίνητα που κινούνται με ντίζελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή