Αδράνεια κορυφής μετά το SOS

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηγεσία της Πυροσβεστικής, παρότι ειδοποιήθηκε έγκαιρα από τους αξιωματικούς που έσπευσαν στο μέτωπο ότι η φωτιά από το Νταού Πεντέλης κατευθυνόταν ανεξέλεγκτη προς τον Νέο Βουτζά, δεν έστειλε στο σημείο τον απαιτούμενο αριθμό δυνάμεων για να την ανακόψει.

Οι εισαγγελείς που διεξάγουν έρευνα για τη φονική πυρκαγιά σε Ραφήνα και Μάτι έχουν στην κατοχή τους ένορκες καταθέσεις, οι οποίες κατά πληροφορίες «καίνε» υψηλόβαθμους αξιωματικούς, που το απόγευμα της 23ης Ιουλίου βρίσκονταν στο συντονιστικό κέντρο του σώματος, στο Χαλάνδρι.

Επιπλέον, εκτός των καταθέσεων, φέρεται να διαθέτουν και υλικό από ηλεκτρονικές επικοινωνίες, που αποδεικνύει ότι μόλις 20 λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς οι επικεφαλής του σώματος είχαν ειδοποιηθεί τηλεφωνικά και με γραπτά μηνύματα sms από τους υφισταμένους τους για την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς, χωρίς ωστόσο να υπάρξει η απαραίτητη ανταπόκριση.

Καλά ενημερωμένη πηγή, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποστήριξε στην «Κ» ότι όταν οι φλόγες πέρασαν το Λύρειο Ιδρυμα συνεχίζοντας την πορεία θανάτου προς τη θάλασσα, έγινε μια υποτυπώδης προσπάθεια να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη κατά μήκος της λεωφόρου Μαραθώνος. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι στο σημείο υπήρχαν μόλις τέσσερις υδροφόρες και επομένως ήταν αδύνατον –λόγω και των ιδιαίτερα ισχυρών ανέμων– να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς προς την παραλία στο Μάτι.

«Η πυρκαγιά υποτιμήθηκε», επιβεβαίωσε σε πρόσφατη συνομιλία του με την «Κ» αξιωματούχος με άριστη γνώση των γεγονότων της 23ης Ιουλίου. Καθώς μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα για τα γεγονότα της «μαύρης Δευτέρας», πυκνώνουν οι φωνές στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής για την απουσία των επικεφαλής του σώματος από το μέτωπο.

Παρά τα όσα προβλέπει ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας της Πυροσβεστικής, ούτε ο αποπεμφθείς αρχηγός ούτε ο επιχειρησιακός υπαρχηγός δεν ανέλαβαν την ευθύνη συντονισμού της επιχείρησης, ενώ ο προϊστάμενος του επιτελείου φέρεται να μετέβη στο Μάτι όταν πια οι φλόγες είχαν φθάσει στη θάλασσα.

Το ελικόπτερο Erickson

Μυστήριο, στο μεταξύ, καλύπτει αναφορές πυροσβεστών στο έδαφος για πρόβλημα στην επικοινωνία τους με το ελικόπτερο Erickson, με συνέπεια οι ρίψεις νερού σε Νέο Βουτζά και Μάτι να μη βρίσκουν στόχο.

Στη διάρκεια της εβδομάδας αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, αρμόδιοι για θέματα τηλεπικοινωνιών, ήλεγξαν τα συστήματα του ελικοπτέρου, χωρίς, σύμφωνα με πληροφορίες, να εντοπίσουν τεχνικό πρόβλημα.

Αλλες πηγές ενημέρωσης, ωστόσο, επιμένουν ότι η συγκεκριμένη δυσλειτουργία στις συχνότητες του ελικοπτέρου είχε εντοπιστεί και τα προηγούμενα χρόνια και είχε επισημανθεί στην ηγεσία για να αντιμετωπιστεί.

Μάλιστα υπάρχουν στελέχη στην Πυροσβεστική που αφήνουν να εννοηθεί ότι για την κακή –όπως καταγγέλλεται– επικοινωνία του ελικοπτέρου με τις δυνάμεις στο έδαφος υπαίτια είναι, εάν όχι τεχνική βλάβη στη συχνότητα, η απουσία συνδέσμου – «μεταφραστή» από την καμπίνα του ελικοπτέρου. Η ηγεσία πάντως της Πυροσβεστικής και οι εκπρόσωποι της εταιρείας με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ» διαψεύδουν εμφατικά τα παραπάνω και τονίζουν ότι ουδέν πρόβλημα υπήρξε στην επικοινωνία του πιλότου με τις επίγειες δυνάμεις.

Το «μαύρο κουτί» της Πυροσβεστικής, το αρχείο δηλαδή με τις μέσω ασυρμάτου επικοινωνίες των στελεχών της, φέρεται να βρίσκεται ήδη στα χέρια των εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου και Βαρβάρας Γνεσούλη.

Από την επεξεργασία του αναμένεται να ξεκαθαρίσουν η ώρα που οι επικεφαλής αξιωματικοί του σώματος ενημερώθηκαν για την έναρξη της φωτιάς και ο ακριβής χρόνος ανταπόκρισής τους στο συμβάν. Υπενθυμίζεται ότι μάρτυρες που κατέθεσαν, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, επεσήμαναν ότι υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα στους χρόνους που έχουν περαστεί στο αρχείο του «199» με τους πραγματικούς.

Τα παραπάνω θα ξεκαθαρίσουν από την επεξεργασία του ψηφιακού ίχνους που αφήνει κάθε πυροσβεστικό όχημα στα μόνιτορ του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου καθώς και από την άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των αρμόδιων αξιωματικών του σώματος. Σχετικό αίτημα έχει ήδη υποβληθεί στους εισαγγελείς.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί η Πυροσβεστική για τα αίτια της πυρκαγιάς, στους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) έχει καταθέσει ο προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Περιφέρειας Αττικής Αναστάσιος Γιώτης.

Κατά πληροφορίες, στην κατάθεσή του επιβεβαιώνει τη συνάντηση που είχαν λίγο πριν από τις 6 μ.μ. της 23ης Ιουλίου στον Νέο Βουτζά ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς, η περιφερειακή σύμβουλος Ιωάννα Τσούπρα με αξιωματικό της Πυροσβεστικής, που τους προέτρεψε να απομακρύνουν τον κόσμο από το Κόκκινο Λιμανάκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή