Οικογένειες, παιδιά και ηλικιωμένοι στη λίστα των θυμάτων

Οικογένειες, παιδιά και ηλικιωμένοι στη λίστα των θυμάτων

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της 23ης Ιουλίου η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών της αστυνομίας κλήθηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά να αναλάβει ένα απαιτητικό έργο: την ταυτοποίηση των δεκάδων θυμάτων της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Στη διεπιστημονική αλυσίδα που στήθηκε, ιατροδικαστές, γενετιστές, δικαστικοί ανθρωπολόγοι και οδοντίατροι εργάστηκαν αδιάκοπα, επί πολλές ημέρες, μέχρι να δοθούν απαντήσεις στους συγγενείς των θυμάτων.

Μετά τη συμπλήρωση δύο εβδομάδων από την πυρκαγιά κι ενώ είχαν προηγηθεί ημέρες σύγχυσης γύρω από τον ακριβή αριθμό των θανόντων και των αγνοουμένων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδωσε στη δημοσιότητα τον μακρύ κατάλογο των απωλειών. Συνολικά μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής, οι νεκροί από την πυρκαγιά ήταν 93. Δύο εξ αυτών δεν είχαν αναγνωριστεί. Αν και οι γενετιστές κατόρθωσαν να απομονώσουν δείγμα γενετικού υλικού από τις σορούς, δεν είχε εμφανιστεί ουδείς να τους αναζητήσει. Τα δείγματα παραμένουν «ορφανά», χωρίς τη δυνατότητα σύγκρισης με άλλα. Στον σχετικό κατάλογο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στη θέση όπου θα αναγραφόταν το όνομά τους, υπάρχει η σημείωση: «Μη ταυτοποιημένο, διότι δεν τηρήθηκε η διαδικασία DVI, καθώς δεν υπάρχουν συγγενείς».

Για τους υπόλοιπους 91 οι ημερομηνίες γέννησης που παρατίθενται δίνουν μια πρώτη εικόνα της έκτασης της καταστροφής. Πρόκειται για 45 γυναίκες, 35 άνδρες και 11 παιδιά. Το μεγαλύτερο θύμα ήταν 95 ετών, η Σμαράγδα Κανδαλέπα, γεννηθείσα στη Βυτίνα Αρκαδίας, και το μικρότερο ένα βρέφος 6 μηνών. Η μητέρα του, η 35χρονη Μαργαρίτα Διονυσιώτη, πέθανε λίγες ημέρες αργότερα κατά τη νοσηλεία της σε νοσοκομείο. Από τη λίστα των ταυτοποιημένων θυμάτων 38 ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών. Οι 20 εξ αυτών ήταν από 80 έως 95 ετών και η μετακίνησή τους χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση κατά την άτακτη φυγή και όσο πλησίαζαν οι φλόγες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν έγινε γνωστό σε ποια ακριβώς σημεία έχασαν τη ζωή τους τα θύματα. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που επιχείρησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα, αλλά πνίγηκαν. Αυτό συνέβη με τον Βέλγο τουρίστα Ντερκ Μπόντε, ο οποίος μαζί με τον 13χρονο γιο του μπήκε σε μια βάρκα και δεν ακολούθησε το γκρουπ των συμπατριωτών του που κατέφυγε σε ξενοδοχείο της περιοχής. Η βάρκα τους αναποδογύρισε και μόνο ο 13χρονος κατάφερε να σωθεί.

Δεκάδες άλλοι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους, στη β΄ έξοδο του Νέου Βουτζά που οδηγεί προς το Μάτι, αλλά και στην Αργυρά Ακτή, όπου μπλόκαραν και κάηκαν τουλάχιστον 36 οχήματα. Σε οικόπεδο στο Κόκκινο Λιμανάκι εντοπίστηκαν 26 θύματα που δεν κατάφεραν μέσα στον καπνό και στις φλόγες να βρουν τη δίοδο που θα τους οδηγούσε από τα βράχια στη θάλασσα. Τα περισσότερα θύματα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών από τους ιατροδικαστές, πέθαναν από τις αναθυμιάσεις ή από το θερμικό κύμα της πυρκαγιάς, ενώ λιγότεροι ήταν εκείνοι που βρέθηκαν απανθρακωμένοι.

Στην τελευταία επίσημη ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική αναφέρει ότι δέκα άνθρωποι πέθαναν στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν με βαριά εγκαύματα. Αλλοι 34 εγκαυματίες παραμένουν σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι έξι ήταν μέχρι την Παρασκευή διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού», του ΚΑΤ και του Θριάσιου.

Στη λίστα των θυμάτων περιλαμβάνονται τουλάχιστον 13 οικογένειες. Παιδιά μαζί με τα αδέρφια, τους γονείς, τους θείους ή τους παππούδες τους. Υπάρχουν ακόμη στοιχεία ξένων υπηκόων από την Ιρλανδία και την Πολωνία που έχασαν τη ζωή τους στο Μάτι. Κάποια από τα 91 θύματα ήσαν μόνιμοι κάτοικοι, άλλοι επισκέπτες ή παραθεριστές. Ορισμένοι ετοιμάζονταν να μετακομίσουν μόνιμα και υπάρχει τουλάχιστον ένας θανών που έτυχε να περνάει από την περιοχή και εγκλωβίστηκε, ο 29χρονος Παναγιώτης Χαμηλοθώρης.

Οι διασωθέντες κάτοικοι της περιοχής εδώ και ημέρες ζητούσαν να λάβουν την αναλυτική λίστα των θυμάτων, καθώς μια από τις προτάσεις που ακούστηκε πρόσφατα και σε γενική συνέλευσή τους είναι η δημιουργία μνημείου στην περιοχή. Το ίδιο αίτημα επανέλαβαν και εκπρόσωποι τοπικών οργανώσεων σε συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με συμμετέχοντες στη συνάντηση, εκείνος τους είπε ότι τα στοιχεία θα δίνονταν. Προτού δημοσιοποιηθεί ευρύτερα, η λίστα είχε διαβιβαστεί και στην Εισαγγελία Αθηνών προκειμένου, στο πλαίσιο της έρευνας για την πυρκαγιά, να εξεταστούν ως μάρτυρες τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή