ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζάεφ προβάλλει δέκα σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών που θεωρεί διπλωματική νίκη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Σκοπιανό

Σε δέκα σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών, τα οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση των Σκοπίων, αποτελούν διπλωματική νίκη για τη γειτονική χώρα, εστιάζει η ΠΓΔΜ, ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανήρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα τα δέκα σημεία, σε μία προσπάθεια να πείσει τους πολίτες να ψηφίσουν «υπέρ» και σημειώνει ότι πρόκειται για «την τελική συμφωνία για την επίλυση της ‘μακεδονικής’ και της ελληνικής διαφωνίας αναφορικά με το ονοματολογικό και για τη στρατηγική συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών.

Αναλυτικά τα δέκα σημεία:

1.Συμφωνία για το «μακεδονικό» μέλλον

Πρόκειται για μία συμφωνία καλύτερη και πιο δίκαιη για τους πολίτες της «Μακεδονίας». Είναι ένα στοίχημα για το μέλλον της ΠΓΔΜ που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Γινόμαστε μέλη των οικογενειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που απολαμβάνουν ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη.

Με τη συμφωνία φέρνουμε καλύτερο επίπεδο ζωής για όλους τους πολίτες και προστατεύουμε την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά για την οποία έγινε διάσημο το «μακεδονικό» έθνος.

2. Η «μακεδονική» ταυτότητα προστατεύεται

Η συμφωνία εγγυάται το δικαίωμα να επιλέγουμε ως «Μακεδόνες». Οχι άλλες διαμάχες. Σύμφωνα με το άρθρο 7, η «μακεδονική» ταυτότητα περιγράφει τα εδάφη μας, τη γλώσσα, τους ανθρώπους, όλα τα χαρακτηριστικά, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά.

3. Η «μακεδονική» γλώσσα προστατεύεται

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3 της συμφωνίας, η επίσημη γλώσσα της χώρας μας είναι η «μακεδονική», που μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες, χωρίς υποσημειώσεις και περαιτέρω εξηγήσεις. Η «μακεδονική» γλώσσα επιβεβαιώνεται - η ταυτότητα προστατεύεται.

4. Η υπηκοότητα είναι «μακεδονική», τώρα και στο μέλλον

Σύμφωνα με το άρθρο 1, παράγραφος 3 της συμφωνίας, η υπηκοότητά μας είναι:
Μακεδονική/ Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

5. Δεν αλλάζουν ύμνος, σημαία και εθνόσημο

Τα σύμβολα δεν αποτέλεσαν μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

6. Το ΜΚ και MKD παραμένουν οι διεθνώς αναγνωρισμένοι κωδικοί

Οι κωδικοί της χώρας παραμένουν ΜΚ και MKD, όπως έχουν επίσημα καθοριστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης.

 

7. Λάβαμε πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Θα γίνουμε το 30ο μέλος

Η πρόσκληση καθυστερούσε από το 2008. Με τη συμφωνία απομακρύνθηκε το τελευταίο εμπόδιο για να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, κάτι που εγγυάται την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

8. Ξεκινούν οι ενταξιακές συζητήσεις με την ΕΕ

Είμαστε υποψήφιοι από το 2005 και από το 2009 έχουμε λάβει συστάσεις από την Κομισιόν. Για πρώτη φορά πήραμε ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Ελλάδα.

9. Η συμφωνία εγγυάται τη φιλία και συνεργασία «Μακεδονίας» - Ελλάδας

Ενισχύει την πολιτιστική συνεργασία μεταξύ «Μακεδονίας» και Ελλάδας στις τέχνες, τον χορό, τον κινηματογράφο, τη μουσική, το θέατρο και τον αθλητισμό.

Διευκολύνει τις μετακινήσεις με τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία νέων συνοριακών περασμάτων. Ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών στη μάχη ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και το οικονομικό έγκλημα.

10. Οχι πλέον FYROM

Με την εφαρμογή της συμφωνίας θα σταματήσει η αναφορά σε FYROM για τη χώρα μας, που θα καταχωρηθεί στα Ηνωμένα Έθνη με την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μεταφρασμένη σε όλες τις γλώσσες.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ