Χαλίφης στη θέση του χαλίφη ο Ματέο Σαλβίνι

Χαλίφης στη θέση του χαλίφη ο Ματέο Σαλβίνι

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ιστορική ρήση του Μπενίτο Μουσολίνι, «πολλοί εχθροί, μεγάλη τιμή», ελαφρώς παραλλαγμένη, δεν δίστασε να δανειστεί τον περασμένο μήνα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, απαντώντας στην κριτική που του άσκησε το προοδευτικό καθολικό περιοδικό «Famiglia Christiana». Στο εξώφυλλό του, το καθολικό έντυπο «απέδιδε» το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, γράφοντας: «Υπαγε οπίσω μου, Σαλβίνι».

Ο λαϊκιστής ακροδεξιός πολιτικός δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει ότι αυτός είναι ο πραγματικός ιδεολογικός συνεχιστής του ιταλικού φασισμού, προσπαθώντας έτσι να γίνει ο μοναδικός «διάδοχος» της φασιστικής σκέψης, στερώντας από τους απογόνους του Ντούτσε, όπως οι εγγονές του δικτάτορα, αδελφές Αλεσάντρα και Ρακέλε Μουσολίνι, το προνόμιο αυτό. Ο Σαλβίνι συνδυάζει έτσι τη φιλεργατική σοσιαλιστική ρητορική του Μουσολίνι, με τη ρατσιστική θεώρηση της κοινωνίας, που πρώτα προώθησαν τα ευρωπαϊκά αντισημιτικά κινήματα σε Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη των αρχών του 20ού αιώνα, ενώ η πρότασή του για λεπτομερή καταγραφή των Ρομά, κατοίκων Ιταλίας, απηχούν την πολιτική του ναζιστικού καθεστώτος της Γερμανίας. Το αντιμεταναστευτικό μένος του, τον έχει οδηγήσει σε λεκτικές υπερβολές, απειλώντας ακόμη και την επιβίωση της κυβέρνησης συνασπισμού Λέγκας και 5 Αστέρων.

Εντονες αντιδράσεις

Παρά τις προσπάθειές του να εμφανιστεί ως το θύμα συνωμοσίας πικραμένων στελεχών της ιταλικής Αριστεράς, οι αντιδράσεις στις ρατσιστικές επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων σε όλη την Ιταλία, προκαλούν σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στον Σαλβίνι, φανερώνοντας τα όρια του ακροδεξιού λαϊκισμού. Ακόμη και η μικρότερη εγγονή του Μουσολίνι, Ρακέλε, δήλωσε σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα The Times ότι η τακτική δαιμονοποίησης των μεταναστών, που επιλέγει ο ηγέτης της Λέγκας, θα έβρισκε αντίθετο τον παππού της. «Δεν μου αρέσει ο τόνος του. Η επιθετικότητά του Σαλβίνι είναι υπερβολική, ενώ κάποιες ακραίες δηλώσεις και μηνύματά του στο Twitter έχουν ευνοήσει την κορύφωση του μίσους», λέει η Ρακέλε Μουσολίνι, δημοτική σύμβουλος στη Ρώμη με τον νεοφασιστικό συνδυασμό Fratelli d’Italia και ετεροθαλής αδελφή της πρώην βουλευτού Αλεσάντρα Μουσολίνι.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση, ο επίτιμος κοσμήτορας του Πανεπιστημίου της Ρώμης, Γκουίντο Φαμπιάνι, λέει: «Μερίδα του εκλογικού σώματος νιώθει ότι η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό άνδρα, έναν “capitano”, ικανό να εξασφαλίσει εκδίκηση για λογαριασμό των θυμάτων της οικονομικής κρίσης. Η εκδίκηση αυτή, όμως, έχει ως πρώτα της θύματα όσους έχουν δέρμα πιο σκούρο, δηλαδή τους μετανάστες και τους Ρομά. Οι συνεχείς αναφορές στα δήθεν επιτεύγματα του φασισμού, όπως τα μυθεύματα περί συνέπειας των σιδηροδρόμων και πάταξης της εγκληματικότητας, δεν ενοχλούν τη μερίδα αυτή των ψηφοφόρων, καθώς όσοι βίωσαν το φασιστικό καθεστώς δεν βρίσκονται πια στη ζωή». «Οφείλουμε λοιπόν να καταγγείλουμε την κυνική επιλογή του Σαλβίνι να μιμείται με κάθε ευκαιρία τον Ντούτσε, πραγματοποιώντας καθημερινή “εκταφή” κάθε χρήσιμου ίχνους της φασιστικής ιδεολογίας, σαν να ήθελε να δοκιμάσει τις αντοχές του ιταλικού κοινού», λέει ο Φαμπιάνι.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μοιάζουν, ωστόσο, να δικαιώνουν τον Ιταλό αντιπρόεδρο, με τη Λέγκα του Βορρά να συγκεντρώνει ποσοστό 30% της πρόθεσης ψήφου, έναντι του 17%, που είχε εξασφαλίσει στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου. Το κύμα αντιδράσεων κατά των ρατσιστικών επιθέσεων, όμως, και η εμφανής συμπάθεια με την οποία αντιμετωπίζει η ιταλική κοινή γνώμη τους πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ίσως διαψεύσουν τελικά τις δημοσκοπήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή