Νίκησαν και οι δύο στο Οχάιο

Νίκησαν και οι δύο στο Οχάιο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα περίμενε κανείς πως μια τοπική εκλογική αναμέτρηση στη 12η περιφέρεια του Οχάιο, που απλώς και μόνο καθορίζει ποιος θα κρατήσει την έδρα μέχρι να συσταθεί το νέο Κογκρέσο σε μερικούς μήνες, δεν θα απασχολούσε τις σκέψεις πολλών, εκτός των κατοίκων της περιοχής. Ωστόσο, ζούμε στην εποχή του προέδρου Τραμπ, όπου η πόλωση μεταξύ των δύο αμερικανικών κομμάτων έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, και κάθε πιθανό σημάδι εξετάζεται διεξοδικά ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Στην αναμέτρηση στο Οχάιο ο βετεράνος Ρεπουμπλικανός και προστατευόμενος του Τραμπ, Τρόι Μπάλντερσον, προηγείται του νεαρού και φιλόδοξου Δημοκρατικού Ντάνι Ο’ Κόνορ για 1.500 ψήφους, όμως παραμένουν περίπου 8.000 ψηφοδέλτια «εξ αποστάσεως» που δεν έχουν καταμετρηθεί, και όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη πιθανά. Παρ’ όλα αυτά, και οι δύο μεγάλες αμερικανικές παρατάξεις γιόρτασαν τα αποτελέσματα με θριαμβευτικές δηλώσεις και αρκετή αισιοδοξία – η καθεμιά για δικούς της λόγους.

Από τη μία, οι Δημοκρατικοί θεωρούν πως τα απροσδόκητα υψηλά ποσοστά του υποψηφίου τους, σε μια παραδοσιακά συντηρητική περιφέρεια, φανερώνουν μια νέα δυναμική για την παράταξή τους. Πράγματι, η 12η περιφέρεια του Οχάιο έχει βαφτεί με το κόκκινο χρώμα των Ρεπουμπλικανών εδώ και παραπάνω από τρεις δεκαετίες, και στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ υπερίσχυσε της Χίλαρι Κλίντον με την άνετη διαφορά των 11 μονάδων. Ακόμη και αν κερδίσει τελικά ο Μπάλντερσον, γεγονός το οποίο παρουσιάζει προς το παρόν τις υψηλότερες πιθανότητες, οι Δημοκρατικοί μπορούν δικαιολογημένα να είναι αισιόδοξοι για τις αναμετρήσεις του Νοεμβρίου, όπου θα κριθούν 435 έδρες του Κογκρέσου και 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας σε περιφέρειες πολύ πιο δύσκολες για τους Ρεπουμπλικανούς.

Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές που παρακολουθούν στενά την αναμέτρηση θεωρούν δεδομένο πως ο παράγοντας που ενδέχεται να έγειρε τη ζυγαριά υπέρ του Μπάλντερσον ήταν η παρέμβαση και έντονη στήριξη του Τραμπ στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, τις κρίσιμες μέρες πριν από τις εκλογές.

Η ισχύς του Τραμπ

Οπως έσπευσε να αναφέρει και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter, έπειτα από τη θερμή ομιλία του στο Οχάιο το Σάββατο πριν από τις εκλογές, τα πράγματα πήραν μια στροφή προς το καλύτερο για τον Μπάλντερσον, αποδεικνύοντας πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ακόμη αξιοσημείωτη ισχύ και δημοτικότητα στην πολιτεία. Μια προσεκτική ματιά στις λεπτομέρειες των αποτελεσμάτων, ωστόσο, επιβεβαιώνει πως ίσως δεν έχουν αλλάξει πολλά, και πως οι βασικές γεωγραφικές και δημογραφικές διαιρέσεις που έχουν καθορίσει κάθε εκλογική αναμέτρηση εδώ και δύο χρόνια παραμένουν σταθερές. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος πράγματι έλαβε εντυπωσιακά ποσοστά στα προάστια της πόλης του Κολόμπους, ωστόσο οι μικρές πόλεις, οι αγροτικές και οι εργατικές περιοχές της περιφέρειας σωρεύτηκαν μαζικά πίσω από τους Ρεπουμπλικανούς. Οι αντιθέσεις στα ποσοστά μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών ήταν από τις υψηλότερες στην εκλογική ιστορία της μικρής 12ης περιφέρειας.

Αν οι Δημοκρατικοί επικεντρωθούν προεκλογικά για άλλη μια φορά στις μεγάλες πόλεις και στα προάστια της χώρας ο δρόμος για την επανάκτηση του Κογκρέσου και της Γερουσίας τον Νοέμβριο θα είναι πολύ πιο δύσκολος από ό,τι δείχνουν οι αισιόδοξες δηλώσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή