Οι μύχιοι φόβοι της μοναρχίας

Οι μύχιοι φόβοι της μοναρχίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη μια μέρα στην άλλη, περίπου 8.300 Σαουδάραβες φοιτητές και φοιτήτριες καναδικών πανεπιστημίων, μεταξύ αυτών 800 ειδικευόμενοι γιατροί, έλαβαν εντολή από τη χώρα τους να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους και να εγκαταλείψουν τον Καναδά. Σαουδάραβες ασθενείς που νοσηλεύονται σε καναδικά νοσοκομεία πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία αλλού, ο Καναδός πρέσβης είναι persona non grata στο Ριάντ, ενώ τα κρατικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια της Σαουδικής Αραβίας οφείλουν να πουλήσουν οτιδήποτε καναδικό διαθέτουν, ακόμη και με ζημία. Τι μπορεί να έκανε ο Καναδάς για να προξενήσει τέτοια σαουδαραβική αντίδραση; Υπάρχουν στη Σαουδική Αραβία γυναίκες που διεκδικούν δικαιώματα, τα οποία σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου είναι αυτονόητα. Οι πιο επιφανείς από αυτές έχουν φυλακιστεί και η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ ζήτησε, μέσω Τwitter, την «άμεση απελευθέρωσή» τους. Αυτό ήταν όλο.

Αναλυτές του καναδικού τηλεοπτικού δικτύου CBC υποστηρίζουν ότι η εντυπωσιακής δριμύτητας αντίδραση αποκαλύπτει τους μύχιους φόβους της σαουδαραβικής μοναρχίας. «Το καθεστώς θέλει να εμφανίσει το γεγονός ότι επέτρεψε στις γυναίκες να οδηγούν ως δώρο από μια μεγάθυμη μεταρρυθμιστική μοναρχία, όχι ως αποτέλεσμα 25χρονου αγώνα από δύο γενιές γυναικών. Αν η μεταρρύθμιση θεωρηθεί νίκη του ακτιβισμού, μπορεί να ενταθούν οι πολιτικές διεκδικήσεις, ενώ οι ακτιβίστριες μπορεί να αποκτήσουν συμμάχους σε χώρες που πιέζουν για καθολική εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο Καναδάς», σχολίασε ο Αμαρνάθ Αμαρασίνγκαμ στο καναδικό CBC.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, όμως, η επικοινωνιακή ζημιά που προσπάθησε να αποφύγει το Ριάντ, ζητώντας τη φίμωση των καναδικών επικρίσεων, πολλαπλασιάστηκε, καθώς το όνομα της φυλακισμένης Σαμάρ Μπαντάουι έκανε τον γύρο του κόσμου.

Παράλληλα, καταγγέλλοντας τον Καναδά για «κραυγαλέα ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του βασιλείου, κατά παραβίαση βασικών διεθνών κανόνων και όλων των διεθνών πρωτοκόλλων», η Σαουδική Αραβία προσείλκυσε, αναγκαστικά, τα φώτα της δημοσιότητας στις δικές της παρεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων χωρών.

Δεν χρειάζεται να πάει κανείς πίσω στο 2017, όταν η Σαουδική Αραβία έπιασε όμηρο τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι και τον υποχρέωσε να υπογράψει την παραίτησή του, ούτε πίσω στο 2011, όταν το Ριάντ ξεκίνησε να χρηματοδοτεί αδρά τους αντάρτες του συριακού εμφυλίου.

Αρκεί μια ματιά (αν αντέχει κανείς) στις δραματικές φωτογραφίες της Πέμπτης από τη Σαάντα της βόρειας Υεμένης, όταν σαουδαραβικά αεροπλάνα βομβάρδισαν πούλμαν που εξυπηρετούσε κατασκήνωση, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 43 παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 10 ετών.

Σύμφωνα με την ομάδα παρατηρητών Yemen Data Project, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον Ι.Χ. αυτοκινήτων και πούλμαν από τη σαουδαραβική αεροπορία έχουν ενταθεί φέτος, καθώς η αιματηρή σαουδαραβική επέμβαση στη γειτονική χώρα συμπληρώνει τριάμισι χρόνια.

«H Σαουδική Αραβία δεν έχει την πολυτέλεια να αποξενώσει άλλα μέρη της διεθνούς κοινότητας εν μέσω της αντιδημοφιλούς εκστρατείας της στην Υεμένη και της έμμεσης αντιπαράθεσής της με το Ιράν», επεσήμανε στην «Ουάσιγκτον Ποστ» ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Xασόγκι, ο οποίος πέρυσι έφυγε από τη χώρα του για να μπορεί να μιλάει ελεύθερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή