Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/08/18)

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιταλία: Η επόμενη Ελλάδα ή η επόμενη Πορτογαλία;

Η Ιταλία είτε θα ακολουθήσει τον δρόμο της Πορτογαλίας είτε αυτόν της Ελλάδας του 2015, επισημαίνει η Citigroup σε έκθεσή της, τονίζοντας πως «κλειδί» σε αυτό είναι η πορεία της ανάπτυξης. Ο ρυθμός αύξησης του ιταλικού ΑΕΠ έχει εξασθενήσει σημαντικά στο πρώτο εξάμηνο και ενδεχομένως ακόμη περισσότερο στο τρίτο τρίμηνο, αναφέρει. Η απότομη επιβράδυνση των εξαγωγών, παρά η πολιτική αβεβαιότητα, ήταν πιθανότατα η αιτία της επιδείνωσης. Ωστόσο, η σημαντική αύξηση του spread των κρατικών ομολόγων και οι πιο «σφιχτές» οικονομικές συνθήκες είναι πιθανό να επηρεάσουν την ανάπτυξη στο β΄ εξάμηνο, ακόμη και αν οι εξαγωγές σταθεροποιηθούν, σημειώνει η τράπεζα, προειδοποιώντας τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε πιθανή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και/ή στην επανεμφάνιση των ανησυχιών γύρω από τις τράπεζες. Η συνέχιση της μέτριας ανάπτυξης θα οδηγήσει πιθανώς τις Βρυξέλλες σε παραχωρήσεις σχετικά με μία μικρή δημοσιονομική χαλάρωση, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να παραδώσει τουλάχιστον ένα μέρος του προγράμματός της – όπως έγινε και με την περίπτωση της Πορτογαλίας. Ωστόσο, εάν η ανάπτυξη αποδυναμωθεί πιο έντονα, οι πιθανότητες σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες θα αυξηθούν σημαντικά, όπως ακριβώς έγινε και με την περίπτωση της Ελλάδας το 2015.

Η αναγγελία κατάργησης του waiver, που έγινε την Παρασκευή με ανακοίνωση της ΕΚΤ, δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA. Αυτό υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη, σημειώνοντας ότι η ρευστότητα που αντλούν οι τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού θα συνεχίσει να βαίνει μειούμενη και ο στόχος για τον μηδενισμό της θα έχει εκπληρωθεί πριν από τα τέλη του χρόνου. Οι τράπεζες άλλωστε έχουν ήδη σχεδιάσει την επόμενη μέρα, προγραμματίζοντας την υποκατάσταση της χαμένης ρευστότητας του waiver που υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ, περίπου, με ρευστότητα από τη διατραπεζική και, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, με την έκδοση ομολόγων ή και τιτλοποιήσεων. Αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο στις αγορές είναι, πάντως, να υπάρξει η αναγκαία ηρεμία, που προς το παρόν δεν φαίνεται.

Αργεί η ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία

Με απογοητευτικά αργούς ρυθμούς φαίνεται πως κινείται η διαδικασία της ρύθμισης οφειλών προς τα Ταμεία, στο πλαίσιο της λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), μέχρι το τέλος Ιουνίου είχαν υποβληθεί 1.722 αιτήσεις από οφειλέτες που έχουν οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Από τις αιτήσεις αυτές, οι 442 προχωρούν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, οι 143 αφορούν διμερή διαπραγμάτευση με το ΚΕΑΟ, ενώ οι υπόλοιπες 1.137 είναι αιτήσεις για οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών που εκ των πραγμάτων καθυστερούν, καθώς η τελευταία συμφωνία με τους δανειστές ψηφίστηκε τον Ιούνιο.

Σε δύο κανάλια το ελληνικό πρωτάθλημα

Η συμφωνία της ΕΡΤ με τις τηλεοπτικά «άστεγες» ΠΑΕ στερεί από τη Forthnet το «μονοπώλιο» της τηλεοπτικής κάλυψης του ελληνικού πρωταθλήματος. Η εταιρεία έχασε επτά από τις 16 ομάδες, μεταξύ των οποίων και τον Παναθηναϊκό και τον Αρη. Είναι άγνωστοι οι λόγοι για τους οποίους η Forthnet/Nova δεν τα βρήκε με τις «άστεγες» ΠΑΕ, παρόλο που όλα δείχνουν οικονομικές διαφορές. Πάντως, το πλήγμα είναι δεδομένο, καθώς το εγχώριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Superleague) αποτελούσε αποκλειστικό περιεχόμενο για την εταιρεία και μάλιστα υψηλής αποδοχής. Στην πράξη ένας μεγαλύτερος αριθμός «οπαδικών» συνδρομητών της Forthnet/Nova πλέον δεν έχει λόγο να παραμένει στο άρμα της εταιρείας. Aυτό υπονόησε και ο επικεφαλής οικονομικών του ομίλου ΟΤΕ Μπάμπης Μαζαράκης, ο οποίος μιλώντας με τους αναλυτές της εταιρείας κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, ανέφερε ότι θα «πρέπει να δούμε πως θα συμπεριφερθούν οι πελάτες (της Nova)» στη νέα συμφωνία ΕΡΤ και των επτά ΠΑΕ.

Εναλλακτικές στρατηγικές υιοθετούν οι μικρές ΑΕΕΑΠ

Ο έντονος ανταγωνισμός και η περιορισμένη δυνατότητα απόκτησης μεγάλων εμβληματικών ακινήτων αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ ωθούν τις μικρότερες εταιρείες του κλάδου των ΑΕΕΑΠ (Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) στην υιοθέτηση εναλλακτικών στρατηγικών για την επένδυση των κεφαλαίων τους και την επέκταση του χαρτοφυλακίου τους. Για παράδειγμα, η Briq Properties, θυγατρική του ομίλου Infoquest, προχώρησε στις αρχές Ιουλίου στην απόκτηση ενός κτιρίου ειδικής χρήσης στην οδό Φιλελλήνων 18 στο Χαλάνδρι, αντί ποσού 1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κτίριο συνολικής επιφάνειας 1.788 τ.μ., το οποίο είναι πλήρως μισθωμένο ως μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων, προσφέροντας μάλιστα και σημαντική ετήσια μισθωτική απόδοση ύψους 8%. Το ακίνητο βρίσκεται μόλις 200 μ. από τη λ. Κηφισίας και διαθέτει άμεση πρόσβαση σε μεγάλα ιατρικά κέντρα.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, άλλη μία από τις μικρότερου μεγέθους εταιρείες του κλάδου, η Intercontinental International της οικογένειας Χαλικιά, είχε τοποθετηθεί στην πόλη της Λιβαδειάς, μέσω της απόκτησης καταστήματος, εκμισθωμένο σε αλυσίδα υπεραγοράς τροφίμων. Το κόστος της αγοραπωλησίας ανήλθε σε 2,13 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, «στην περιφέρεια αναδύονται επενδυτικές ευκαιρίες υψηλών μισθωτικών αποδόσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή